Marcus Oscarsson får kritik – nu svarar TV4-profilen: ”Inte fjäsk”

Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson får hård kritik från flera håll.
I ett långt reportage i DN svarar nu TV4-profilen på kritiken.
”Att emellanåt lyfta fram positiva saker i politiken är inte att fjäska”, skriver han i ett mejl.

Marcus Oscarsson, 45, har gjort sig känd som en av de mest framträdande politiska kommentatorerna på tv. Vid sidan om uppdragen för TV4 rattar han även en populär facebooksida, där han har 527 000 följare, och en egen hemsida där han publicerar nyheter.

Samtidigt har den folkkäre smålänningen fått hård kritik för sina politiska analyser. Många anser att de är förenklade förklaringar på komplexa problem. DN:s krönikör Johan Croneman ifrågasatte exempelvis om Marcus Oscarssons kockkunskaper var rätt väg att gå för att beskriva metaforen valfläsk.

”Förstår vi betydelsen av valfläsk bättre om killen står och steker bacon i sändning samtidigt? Jag skäms när jag ser honom”, skrev han i en krönika 2018.

Johan Croneman

Film- och tvkritikern Johan Croneman.

NILSSON NILS PETTER/Aftonbladet

Sågas av journalisten Max Karlsson

Journalisten Max Karlsson har i en uppmärksammad text i Aftonbladet Kultur ifrågasatt Marcus Oscarssons oberoende. Han anser att analyserna mest handlar om ”fjäsk” och ”yta”.

Han tycker även att det är problematiskt att TV4-profilens egna bolag, Pennsylvania Avenue AB, har en suppleant i styrelsen med kopplingar till managementkonsultbolaget Boston Consulting Group – ett bolag som tidigare har kritiserats för sin inblandning i skandalerna runt Nya Karolinska.

”Valåret är här och alla medier satsar hårt i tävlingen om väljarnas uppmärksamhet med debatter, analyser och renoverade tv-studior. TV4 kommer nog att fortsätta som vanligt. Men att öppet redovisa direkta pr-kopplingar och intressekonflikter är grundläggande journalistisk självrespekt”, skriver han bland annat.

Tittarnas kritik efter Marcus Oscarssons miss: ”Så uselt”
Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson ställde sig i Nyhetsmorgon och började steka fläsk. Det fick DN:s Johan Croneman att gå i taket: ”Jag skäms när jag ser honom”, skrev han bland annat.

TV4/Youtube

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Marcus Oscarsson slår ifrån sig kritiken: ”Inte att fjäska”

Marcus Oscarsson har även fått kritik för att stryka Sverigedemokraterna medhårs. Författaren Alex Schulman kritiserade Marcus Oscarsson för att använda sin plattform till att släppa SD:s vallåt, fyra månader innan riksdagsvalet 2018.

Flera politikjournalister som DN pratat med anser att det Marcus Oscarsson ägnar sig åt är mer underhållning än journalistik. Han själv håller inte med om kritiken; varken att han skulle vara SD-vän, ägna sig åt ”fjäsk” eller hålla på med underhållning.

”Jag tilldelades Begriplighetspriset (2015, av pr-byrån Publik, reds anm.) – att förklara politik på ett enkelt sätt innebär inte att det är mindre substans. Att emellanåt lyfta fram positiva saker i politiken är inte att fjäska”, skriver han till DN, som i flera veckor sökt Marcus Oscarsson.

Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson håller inte med om kritiken. ”Att emellanåt lyfta fram positiva saker i politiken är inte att fjäska”, skriver den folkkäre TV4-profilen.

Eero Hannukainen/TT

TV4:s svar på kritiken: ”En annan roll”

Viveka Hansson, programdirektör på TV4, ser inga problem med Marcus Oscarssons rapportering. Hon upplever heller inte att det finns några anledningar att ifrågasätta hans oberoende, sett till kopplingarna i hans bolag.

– Marcus tyglar är inte friare än andra kontrakterades. Däremot har han ju en annan roll än våra anställda politiska kommentatorer som också är reportrar och kan genomföra utfrågningar och granskningar, säger hon till DN.

LÄS OCKSÅ: Carina Bergfeldt i bråk med sin tv-partner

LÄS OCKSÅ: Tobias Anderssons (SD) klädmiss i SVT

Foto: NILSSON NILS PETTER/Aftonbladet, TV4/Youtube, Eero Hannukainen/TT

SENASTE NYTT!