livet med barn

Mammans varning – vanliga snackset höll på att döda hennes son

Ashlies son Declan, 2, höll på att kvävas av ett äpple.

FOTO: Facebook
Ashlie hade skurit upp snacks åt sin son Declan, 2, som satt och tittade på tv.
Plötsligt hördes ett märkligt skrik.
Nu varnar mamman för det nyttiga snackset som kan vara en dödsfälla.
Gravida mamman ”Tror det växer en alien där inne”
0:28

Efter reklamen: Gravida mamman ”Tror det växer en alien där inne”

(0:28)

Slå på ljud

Mamman tänkte att hon skulle ge sin tvååriga son ett nyttigt snacks att äta medan han satt i familjens soffa och tittade på barnprogram.

Inte hade hon en aning om att äpplet som hon skar upp och gav honom nästan kostade honom livet.

Bara ett par minuter efter att Declan hade fått frukten gjorde han ett märkligt, väsande skrikljud. Ashlie Johnson bevittnade hur han försökte hosta upp biten som hade fastnat i halsen. Pojken blev helt röd i ansiktet. Varken hon eller pappan Tyson Hodge hade någon erfarenhet av första hjälpen i kvävningssituationer, men de följde sina instinkter för att hjälpa Declan att få upp äppelbiten.

Blev nersövd och fick flygas

Föräldrarna kunde inte hjälpa honom, så de kallade på ambulans. På Toowoomba Base Hospital, nära australiska storstaden Brisbane, konstaterade läkarna att det hade fastnat en äppelbit i hans lunga. Han blev genast nersövd och fick flygas till Brisbane där ett specialistteam fick göra ett kirurgiskt ingrepp.

– Innan operationen, när de såg äppelbiten i lungan, misstänkte de att det var därför som han inte fick någon luft. Han fick panik och blev helt blå så de fick komma med en respirator som hjälpte honom med andningen, säger Ashlie enligt New York Post.

Declan med sin pappa Tyson. Declan föddes 2020.

Declan föddes mitt under pandemin, 2020. I dag är han över två år gammal. Här med sin pappa Tyson.

FOTO: Facebook

En timme efter att Declan och familjen (föräldrarna och fyra barn) kommit till Queensland Children’s Hospital fick de beskedet att han skulle klara sig. Redan nästa morgon fick de resa hem igen.

– Jag var så glad när jag hörde att han var okej. De visste inte om han skulle behöva intensivvård eller kanske fortsätta med respirator, men det behövde han inte så det var bra, säger hon.

”Undvik detta!”

Nu uppmanar Ashlie andra föräldrar att lära sig första hjälpen, särskilt delarna som rör kvävning. En sak som hon vill uppmärksamma är att flera experter undanber föräldrar att försöka gräva ut saker som fastnar i barnens halsar med sina egna fingrar. Det riskerar bara att putta ner objekten ännu längre ner i halsen. Det är bättre att uppmana barnen att försöka hosta.

– Vad jag har upptäckts är att vissa föräldrar inte känner igen tecken på kvävning. Det måste finnas mer information om det här. Jag håller fortfarande på att lära mig om det här, det är en inlärningskurva, säger hon.

Tecken på att någon håller på att kvävas

  • Tappar rösten och kan inte prata.
  • Får kväljningar och gör märkliga ljud.
  • Hostar oavbrutet.
  • Kippar efter andan.
  • Drabbas av panik eller ångest.
  • Väser och får stridor, ett pipande och väsande ljud vid inandning.
  • Får plötsliga bröstsmärtor.

Källa: New York Post.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN