TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Mammans smarta knep räddade lille Jaxons liv – överlevde svår krasch

13 mar, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Jaxon och Zoe ten Broek
Zoe ten Broek och tio månader gamla sonen Jaxon skulle göra en kortare bilresa.
Då var de med i en allvarlig bilolycka som kunde kostat dem livet – om det inte vore för mammans smarta knep.
– Det går inte en dag utan att jag tänker på hur livet hade blivit om vi inte hade haft sådan tur, säger Zoe.
Annons
Fortkörning slutar i galen bilkraschBrand logo
Fortkörning slutar i galen bilkrasch

Det var som vilken vanlig dag som helst. Zoe ten Broek, 23, från Melbourne skulle göra en kortare resa på tjugo minuter för att besöka sina föräldrar. Med sonen Jaxon i bilen vred hon om nycklarna, startade bilen och gasade ut på vägen.

Men Zoe och Jaxon kom inte speciellt långt. Två minuter senare var de med i en bilkrasch så allvarligt att båda fick föras akut till sjukhus. Jaxon hade fått en skallfraktur, hjärnblödning och ett avslitet ligament i nacken.

– Inget hade kunnat förbereda mig på synen att få se min lille kille i en stor säng med så många tuber och sladdar överallt. Hans stackars ansikte såg inte alls ut som det brukade. Allt var svullet, från hans ögon till hans fingrar, till hans lilla tår, säger Zoe ten Broek till 7News.

Annons
Jaxon
Jaxon fick en skallfraktur, hjärnblödning och ett avslitet nackligament efter olyckan. ”Inget hade kunnat förbereda mig på synen”, säger hans mammam Zoe ten Broek till 7News.

Sonen överlevde mot alla odds

Zoe ten Broek minns ingenting från kraschen. Tanken på att hon kunde förlora sin lille son kom först flera timmar senare, då hon själv vaknade upp i en sjukhussäng och fick se sin son.

Jaxon kämpade för sitt liv och blev kvar på sjukhuset i en månad. Han genomgick fyra avancerade operationer och överlevde mot alla odds. Enligt läkarna kommer han inte ha några permanenta biverkningar.

Och det finns en förklaring till att Jaxon överlevde kraschen. Mamma Zoe ten Broek hade blivit överlycklig när hon fick gravidbeskedet och började genast läsa böcker om hur man kunde skydda ett barn.

Zoe ten Broek och sonen Jaxon
Zoe ten Broek vakade vid sonen Jaxons sida på sjukhuset efter olyckan.
Annons

”Många tårar senare kunde jag ta hem min son”

På något sätt fastnade hon lite extra för bilsäkerhet, om hur en förälder ska se till hur barnet är fastspänt och hur bilbarnstolen ska placeras i bilen. Innan de åkt iväg hade Zoe van Broek satt bilbarnstolen bakåtvänt, så att Jaxons huvud riktades mot ryggstödet i passagerarsätet.

Hon hade även placerat ett par fingrar under sonens säkerhetsbälte för att säkerställa att det var ordentligt fastspänt.

– Många tårar senare kunde jag äntligen ta med mig min son hem utan några permanenta skador, säger Zoe och fortsätter:

– Det går inte en dag utan att jag tänker på hur livet hade blivit om vi inte hade haft sådan tur.

Jaxon
Jaxon var bara tio månader gammal när olyckan inträffade. I år fyller han tre år och lider inte av några men efter olyckan. Här sitter han i en bakåtvänd bilbarnstol.
Annons

Mamman kräver lagändring: ”Rätt arg”

Olycka inträffade i juli 2020. Jaxon var då bara tio månader gammal.

Zoe ten Broek säger att det enligt australisk lag är tillåtet att ha fyra månader gamla bebisar i framåtvända bilbarnstolar. Med sin berättelse hoppas hon nu att Australien ska se över sina billagar.

– Hur kan vi ha så mycket kunskap om bakåtvända bilbarnstolar och fortfarande ha så omoderna lagar? Det gör mig rätt arg.

Zoe ten Broek och sonen Jaxon
”Det går inte en dag utan att jag tänker på hur livet hade blivit om vi inte hade haft sådan tur”, säger Zoe ten Broek.

Foto: Privat

Annons