Mamman tvingades lämna bort sin dotter – 80 år senare återförenas de

Gerda Cole och Sonya Grist

På grund av andra världskriget kunde Gerda Cole inte behålla sitt barn.
Men efter 80 år ifrån varandra träffade de varandra – tack vare barnbarnet Stephen.
– Det chockade mig, säger han.
0:31

Efter reklamen: Här är de vanligaste barnnamnen 2022

(0:31)

Slå på ljud

Den judiska flickan Gerda Cole var bara 18 år gammal när hon försökte fly undan nazismen. Hon var dessutom gravid och visste inte hur hon skulle kunna uppfostra ett barn under andra världskriget.

Levnadsförhållandena var långt ifrån optimala. När dottern Sonya föddes bestämde hon sig därför för att adoptera bort flickan. Hon gjorde det med vetskapen om att hon förmodligen aldrig skulle få se sin dotter igen.

– Jag hade väldigt begränsad utbildning och det, kombinerat med krigstider, gav mig inget annat val än att adoptera bort Sonya, på inrådan av flyktkommittén. Men kravet var att jag inte skulle ha någon vidare kontakt med mitt barn, säger Gerda Cole i en intervju med CBC.

Sonya Grist

Sonyas mamma tvingades adoptera bort henne för att skydda dottern.

CBC

Sonen Stephens galna upptäckt: ”Chockade mig”

Sonya växte upp i England. Med tiden så fick hon egna barn. Sonen Stephen började en dag gräva i moderns ursprung. Det var då han gjorde en helgalen upptäckt: Gerda Cole var fortfarande i livet.

– Det chockade mig. Idén att hennes mamma skulle leva fortfarande och att hon skulle kunna få möjligheten att träffa henne var så spännande att vi inte visste vart vi skulle ta vägen. När jag sa till min mamma att Gerda fortfarande levde sa hon bara ”jag vill sätta mig på ett plan till Kanada med en gång och ge henne en stor kram”, säger han.

Stephen

Stephen började släktforska och lyckades hitta Gerda Cole.

CBC
Elise beställde ett dna-test på fyllan – hittade sin biologiska pappa

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Mötet med mamman: ”Ett mirakel”

Det var också vad Sonya gjorde. Gerda Cole hade hunnit fylla 98 år och bodde i Kanada. Tillsammans med sonen Stephen satte hon sig på ett plan. Hon hade tusen frågor i huvudet; för ett år sedan hade hon inte ens vetat om att hennes biologiska mamma fortfarande stod på benen.

De hade varit ifrån varandra i en evighet. När de äntligen fick återförenas mötte de varandra i en kram. Den blev lång, varm och obeskrivligt känslosam.

– Det måste vara... ett mirakel. Det betyder så mycket att få leva och vara med om detta.

Gerda Cole och Sonya Grist

Gerda Cole och Sonya Grist återförenades efter 80 år ifrån varandra.

CBC

Foto: CBC

SENASTE NYTT!