extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Maktkamp i Nordkorea: Kim Jong-Uns syster, fru och dotter i het strid

22 mar, 2023 
Maktkamp i Nordkorea – Kim Jong-Uns fru och syster i strid efter dotterns framfart.
Att den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un börjat ta med sin dotter Kim Ju-Ae på robottester och militärövningar retar gallfeber på flera.
Den som uppges ta det hårdast är ledarens syster Kim Yo-Jong, som är rädd att förlora sin plats i makthierarkin.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sömnigt parlament under Putin tal
Sömnigt parlament under Putin tal

Det var så sent som i november i fjol som de först bilderna på Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un, 39, och hans dotter Kim Ju-Ae, som tros vara runt 10 år, började spridas.

Första gången hon visades upp inför allmänheten gick hon hand i hand med sin far under en raketuppskjutning. Sedan dess har flickan – som tros vara näst äldst av Kim Jong-Uns påstådda tre barn – fått mer och mer uppmärksamhet. Många har frågat sig vad hennes intåg i offentligheten egentligen betyder.

Kim Jong-Un och dottern Kim Ju-Ae under en raketuppskjutning.
Kim Jong-Un och dottern Kim Ju-Ae under en raketuppskjutning.KCNA

Vill visa att dynastin hålls vid liv

Enligt den före detta nordkoreanske diplomaten Ko Young-Hwan pågår det en maktkamp inom styret i diktaturen. 69-åringen var själv en av de första högprofilerade personerna som övergav Nordkorea. Numera bor han i grannlandet Sydkorea, men han har fortfarande god insyn i sitt hemland.

Annons

Till tidningen Newsweek berättar Ko Young-Hwan att Kim Jong-Un troligtvis valt att lyfta fram dottern för att klargöra för landets militär och politiska ledning att dynastin kommer hållas vid liv och att Kim Ju-Ae i framtiden ska bli den fjärde generationen att styra Nordkorea.

Men det är inte alla som uppskattar att den lilla flickan, och hennes mamma Ri Sol-Ju, får ta plats i viktiga sammanhang. Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong är enligt den före detta diplomaten ordentligt uppretad. Hon har själv setts som en möjlig efterträdare till sin bror och har under de senaste åren fått mer ansvar och förtroende – särskilt efter ryktena om Kim Jong-Uns sviktande hälsa samt vikt- och sjukdomsproblem.

Kim Jong-Un och hans lillasyster Kim Yo-Jong.
Kim Jong-Un och hans lillasyster Kim Yo-Jong.POOL New

Enligt Ko Young-Hwans källor ska systern ha blivit rasande under ett möte med Kim Ki-Nam, 88, som tidigare varit Nordkoreas propagandachef.

Annons

– Hon skrek och kastade papper under bråket, säger han.

Frostig relation mellan svägerskorna

Ju mer plats dottern Kim Ju-Ae fått, desto mindre utrymme i offentligheten har systern Kim Yo-Jong fått. Hon syntes knappt på några bilder från paraden den 8 februari, då 75-årsdagen av den Koreanska Folkarmén firades. Vid andra tillställningar har hon skymtats sitta långt bort från sin bror och hans familj.

Enligt ex-diplomaten Ko Young-Hwan ser alla invånare dessa bilder och de tolkar det som att Kim Yo-Jong tappat i status på grund av Kim Ju-Ae.

Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un tillsammans med frun Ri Sol-Ju (t.v.) och dottern Kim Ju-Ae (håller om honom).
Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un tillsammans med frun Ri Sol-Ju (t.v.) och dottern Kim Ju-Ae (håller om honom).KCNA

Relationen mellan Kim Jong-Uns syster och fru sägs också vara minst sagt frostig.

– Jag tror att någon typ av maktkamp pågår mellan Kim Yo-Jong och Ri Sol-Ju, säger Ko Young-Hwan till Newsweek och fortsätter:

Annons

– Kim Yo-Jong har en central roll i regimen och är en nära rådgivare till Kim Jong-Un. Hon har ansvaret för mycket i Nordkorea. Ri Sol-Ju är orolig för, trots att hennes barn är väldigt unga, att Kim Yo-Jong har för mycket på sitt bord.

Middagsbjudning. Kim Jong-Un till höger, dinerar ihop med frun Ri Sol-Ju (mitten) och systern Kim Yo-Jong (t.v.).
Middagsbjudning. Kim Jong-Un till höger, dinerar ihop med frun Ri Sol-Ju (mitten) och systern Kim Yo-Jong (t.v.).HANDOUT

Det verkar alltså som att även frun Ri Sol-Ju vill ha en del av maktkakan för sig själv och för sina barn. Hon och Kim Jong-Un påstås ha tre barn. En pojke som borde vara 12-13 år, dottern Kim Ju-Ae som är runt 10 år samt ett barn av okänt kön som föddes 2017.

FOTO: KCNA/Reuters/TT, Jorge Silva/Reuters/TT, New Pool/Reuters/TT, Handout/Reuters/TT

Annons