Maj,16, gav förslag om gratis mensskydd – blir nu verklighet: "Roligt"

Trosskydd, tamponger och bindor ligger på en gulsvartrandig bakgrund. Till höger syns Maj Nygren.

Foto: TT/SVT

16-åriga Maj Nygrens förslag om gratis mensskydd i skolan blir nu verklighet i alla skolor i Båstads kommun.
– Det känns kul att man kunde påverka fast man inte har rösträtt, säger Maj.

Det började med en skoluppgift där Maj Nygren, 16, skrev en krönika om varför mensskydd borde vara gratis. Hon räknade bland annat ut att alla kvinnor lägger runt 70 000 kronor på mensskydd under sin livstid.

Maj Nygren valde sedan att skriva om krönikan till ett medborgarförslag och skicka in till Båstad kommun med förslaget att kommunens skolor ska erbjuda gratis mensskydd.

Nu blir hennes förslag verklighet, skriver SVT.

– Det känns kul att man kunde påverka fast man inte har rösträtt. Det kändes väldigt häftigt att kunna förändra samhället, säger hon.

"Absurt att det inte redan är gratis"

Maj Nygren tycker att gratis mensskydd borde vara självklart i ett jämställt samhälle.

– Jag kände att det är helt absurt att det inte redan var gratis. Att det kostade så mycket och var så stora mängder för något som är egentligen är väldigt naturligt. Jag tycker att det är en jämställdhetsfråga och för att vi ska ha ett jämställt samhälle tycker jag att detta måste förändras, säger hon.

Automater sätts upp på utvalda toaletter

Det ska nu sättas upp automater på utvalda toaletter på alla skolor i kommunen där man ska kunna ta ett mensskydd i taget förklarar Johan Olsson Swanstein (M), ordförande i kommunstyrelsen i Båstad för Bjärenu.se.

– Vi arbetar för en ökad jämlikhet och det är klart att det är extra roligt att våra unga kan vara med och påverka vårt samhälle, säger Johan Olsson Swanstein till SVT.

FOTO: TT/SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN