sjukdomar

Maj Fant fick dödsdomen – hjälpte maken att hitta en ny kvinna

Maj Fant var första kända svensk som uttalade sig om ALS – valde ny kvinna åt maken

FOTO: Leif R Jansson/FLT-PICA/TT, Charles Hammarsten/TT
I mitten av 90-talet talade journalisten och författaren Maj Fant, som första kända svensk, om sitt liv med nervsjukdomen ALS.
Eftersom hon inte ville att maken skulle bli ensam i framtiden hjälpte hon i stället honom att hitta en ny kvinna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Börje Salming om "Hockeyns historia"
0:38

Efter reklamen: Börje Salming om "Hockeyns historia"

(0:38)

Slå på ljud

De senaste månaderna har nervsjukdomen ALS fått mycket medialt fokus. Hockeylegendaren Börje Salming avled den 24 november efter en kort tids kamp mot sjukdomen. Hans bortgång berörde en hel nation – och mer än så.

Efter Salmings uppmärksammade död har nu även den före detta simmaren Jane Cederqvist, 77, den första kvinnan att någonsin vinna Bragdguldet, trätt fram i offentligheten och talat om sin ALS.

– ALS är en hemsk sjukdom som inte varit speciellt uppmärksammad, men så plötsligt blev den det med Börje Salming, vilket är bra. Det är nämligen många, inklusive vården, som inte vet eller kan så mycket om ALS, säger hon till Svenska Dagbladet.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

”Kanske var meningen att jag skulle få ALS”

SVT-ankaret Ulla-Carin Lindquist var även hon en av de första kändisarna som gav sjukdomen, som ibland kallas ”djävulens sjukdom”, ett ansikte. Innan sin död 2004 skrev hon boken Ro utan åror till viss del med sin nästipp då fingrarna stelnat.

Som 62-åring blev Maj Fant en av landets första talkshow-programledare, med den egna showen som bar hennes namn.

Som 62-åring blev Maj Fant en av landets första talkshow-programledare, med den egna showen som bar hennes namn. Det sändes på TV4.

FOTO: Roger Tillberg/TT

Ytterligare ett exempel i raden var den uppskattade författaren, socionomen och journalisten Maj Fant som gick bort i ALS redan 1995. Hon var då 65 år gammal. Hon var den första kända svensk som talade öppet om den hemska sjukdomen. Eftersom de som drabbas vanligtvis dör inom 1-2 år så visste Fant att hon var tvungen att agera snabbt för att få ut sina ord om tillvaron. Hennes bok Klockan saknar visare beskriver kampen mot ALS.

– Ibland har jag tänkt att det kanske var meningen att jag skulle få ALS, så att sjukdomen blev känd, sa hon i samband med att boken lanserades.

Maj Fants kärleksfulla gest till maken

Året efter Maj Fants död skrev även hennes maken Ove Edmark (Maj Fant var gift tre gånger) en bok om de svåra åren. Min Maj: att vårda den du älskar handlar om hur det känns att se den man älskar förtvina bort.

I boken berättar Ove Edmark att trots att Maj Fant var sjuk så ville hon hjälpa honom att planera sitt liv efter hennes död. Hon var med och pekade ut hans nya kärlek i livet.

Maj Fant som 31-åring. Året efter, 1962, gifte hon sig med skådespelaren George Fant.

Maj Fant som 31-åring. Året efter, 1962, gifte hon sig med skådespelaren George Fant.

FOTO: Sydsvenskan/IBL Bildbyrå/TT

– Den kvinnan, hon ska du ha, ska Maj ha sagt enligt Oves bok.

Anmärkningsvärt nog blev det också så. Efter att Maj Fant gått bort tog Ove Edmark kontakt med kvinnan som sedan kom att bli hans nya livskamrat.

FOTO: Leif R Jansson/FLT-PICA/TT, Charles Hammarsten/TT, Roger Tillberg/TT, Sydsvenskan/IBL Bildbyrå/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN