Här är maten som blivit billigare – trots prischoken i mataffärerna

Ulf Mazur tycker prishöjningen är dramatisk.

FOTO: SVT/TT
Märker du också att dina köp i mataffären blir allt dyrare?
Men det finns ljusglimtar i inflationsmörkret.
Många livsmedel har också blivit billigare.
Magdalena Andersson (S) dansar linedance med Bröderna Dalton
0:32

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S) dansar linedance med Bröderna Dalton

(0:32)

Slå på ljud

Pandemi, krig i Ukraina och ökning av energipriser.

Det är huvudfaktorerna som har bidragit till en rejäl prisökning i mataffärerna det senaste året.

Inflationen har nått den högsta nivån på 30 år i Sverige och matpriserna har skjutit i höjden.

Ulf Mazur: ”Dramatik”

Apelsiner och avokado är livsmedel som stigit allra mest i pris, men även margarin och vitkål har blivit rejält mycket dyrare.

– Det är ju dramatik, priserna bara rusar, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen, till SVT.

Men det finns också livsmedel som blivit billigare.

Livsmedel som minskat i pris

Purjolöken, till exempel, har minskat i pris med elva procent.

Även lätt- och mellanöl är billigare nu än tidigare, samt äpplen, blomkål, gul lök, sylt, citroner och nötter och torkad frukt.

Dessutom har gurka och morötter sjunkit rejält i pris.

Morötter har blivit billigare.

Stina Stjernkvist/SvD/TT

FOTO: TT/SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN