Här är maten som blivit billigare – trots prischoken i mataffärerna
Men det finns ljusglimtar i inflationsmörkret.
Många livsmedel har också blivit billigare.
Pandemi, krig i Ukraina och ökning av energipriser.
Det är huvudfaktorerna som har bidragit till en rejäl prisökning i mataffärerna det senaste året.
Inflationen har nått den högsta nivån på 30 år i Sverige och matpriserna har skjutit i höjden.
Ulf Mazur: ”Dramatik”
Apelsiner och avokado är livsmedel som stigit allra mest i pris, men även margarin och vitkål har blivit rejält mycket dyrare.
– Det är ju dramatik, priserna bara rusar, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen, till SVT.
Men det finns också livsmedel som blivit billigare.
Livsmedel som minskat i pris
Purjolöken, till exempel, har minskat i pris med elva procent.
Även lätt- och mellanöl är billigare nu än tidigare, samt äpplen, blomkål, gul lök, sylt, citroner och nötter och torkad frukt.
Dessutom har gurka och morötter sjunkit rejält i pris.
FOTO: TT/SVT