ekonomi

LISTA: Här är jobben där du får anställning direkt – och hög lön

Sandra Offesson, arbetsförmedlingen.

FOTO: TT
I kristider är det många svenskar som oroar sig för sin ekonomi.
Ett sätt att försäkra sig om en trygg framtid är att skaffa sig rätt utbildning.
Här är 10 jobb med hög lön där du blir anställd direkt – och som kräver minimalt med utbildning!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”
0:43

Efter reklamen: Riksbankschefen: ”Vissa som kommer att drabbas”

(0:43)

Slå på ljud

Under 2023 bedöms Sverige kliva in i en lågkonjunktur samtidigt som arbetslösheten väntas öka. Oron bland svenskarna växer och den där anställningen du landat kanske inte känns så trygg längre.

Känner du dig träffad? Då ska du fortsätta läsa.

Expressen listar, med hjälp av arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Sandra Offesson, 10 jobb där en kort utbildning garanterar en anställning direkt och där du dessutom får hög lön.

En utbildning behöver inte vara fem år lång

Vissa söker sig efter nytt jobb för att försäkra sig om en trygg framtid. Andra vill byta jobb för att testa på något nytt. Oavsett är det sällan önskvärt att behöva plugga fem år för en ny karriär. Tur är det då att högbetalande jobb inte alltid kräver en lång utbildning.

För de flesta jobb krävs en avklarad gymnasieexamen. Sen krävs endast en kort vidareutbildning för att säkra en plats hos de högre betalande arbetsgivarna. Ibland räcker en två år lång yrkesutbildning för att fixa biffen.

– Det är bra att utbilda sig för vi ser att det finns en stor efterfrågan på utbildad arbetskraft, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Både på kort och på lång sikt kommer det finnas ett stort behov av personer med kompetens inom teknik, data och IT. Men det kommer också krävas fler kompetenta arbetare till vård och omsorg, och inom vatten- och avloppsbranschen.

Här är 10 yrken med kort utbildning

Automatitionstekniker inom lagerhållning: Under de senaste åren har allt fler stora lager dykt upp i Sverige. Till dessa behövs kompetent arbetskraft som ser till att lagerhållningen automatiseras. Anställningen kräver en utbildning på två år och kan ge en ingångslön på 38 000 kronor.

Lokförare: På bara 44 veckor kan du säkra en anställning som lokförare. Snittlön ligger på nästan 40 000 kronor.

Vatten- och avloppsutredare: Vatten- och avloppsbranschen är under förändring och skriker efter kompetent arbetskraft. Efter flera år av översvämningar krävs bättre ledningar som klarar större vattenflöden, vilket kräver mer folk. Med en två år lång utbildning är en anställning säkrad och ingångslönen ligger på omkring 38 000 kronor.

Fullstackutvecklare: Inom IT krävs alltid kompetent personal och som fullstackutvecklare kan du jobba nästan var som helst i ett IT-system. Som programutvecklare kan du få en anställning med en lön på runt 44 000 kronor.

Inköpare: Med en två år lång vidareutbildning kan du som inköpare få en anställning direkt med en ingångslön på 41 000 kronor.

Målare: Inom målaryrket är konkurrensen låg och om några år kommer branschen skrika efter folk. En utbildning kan garantera en anställning med en genomsnittslön på 33 000 kronor.

Elektriker: Branschen är bred och det finns många olika elektrikeryrken att välja bland om man skaffar sig rätt utbildning. Med en kort utbildning kan du landa ett jobb med en genomsnittslön på 33 000 kronor.

Specialistundersköterska: Inom vård och omsorg behövs alltid fler kompetenta personer. Med en specialistundersköterska-utbildning kan du enkelt få en anställning med en medellön på omkring 29 000 kronor.

Mjukvarutestare: Att arbeta som mjukvarutestare innebär att du felsöker IT-system och ser till att systemen är felfria. Med en utbildning på ett och ett halv år är det enkelt att få en anställning där snittlönen landar på omkring 44 000 kronor.

Redovisningsekonom: Redovisningsekonomer är eftertraktade inom ekonomibranschen och med en kort vidare utbildning kan du landa en anställning med en lön på runt 37 000 kronor. Inom branschen finns goda möjligheter till bra löneutveckling.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN