brott

Leif GW Perssons känga till polisledningen efter alla dödsskjutningar

Leif GW Persson och polisbil och poliser vid en skjutning i Rinkeby

FOTO: Nyhetsmorgon/TT

Den högsta polisledningen i Sverige har misslyckats med de eskalernade gängskjutningarna, anser Leif GW Persson.
De borde ha kunnat förutse ökningen baserat på Leif GW:s teori.
– Det är bland annat därför jag varit så kritisk mot den högsta polisledningen, säger kriminologiprofessorn i Nyhetsmorgon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet
0:32

Efter reklamen: Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet

(0:32)

Slå på ljud

62 personer har skjutits ihjäl i Sverige i år. Det är nytt rekord och de flesta skjutningar är kopplade till gängkriminaliteten. Antalet dödsskjutningar har ökat med 40 procent sedan 2020 och enligt kriminologiprofessorn Leif GW Persson hade det inte behövt hända.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Hade kunnat förutse: ”Utomordentlig källa till konflikter”

Han anser att den högsta polisledningen i Sverige har misslyckats med sitt arbete mot gängkriminaliteten och gangstervåldet. De ”borde ha kunnat förutse” de eskalerande skjutningarna som Leif GW själv gjorde, enligt honom själv. Detta efter att flera gängledare hamnat i fängelse de senaste två åren vilket har öppnat upp för personer under att ta deras plats.

– Då är det tomt under dem och vem ska då ta över efter dem? Det är en utomordentlig källa till konflikter, i det här fallet dödliga konflikter, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Polisbil och poliser vid en skjutning i Rinkeby på juldagen.

Den senaste dödsskjutningen på juldagen i Rinkeby i Stockholm.

Ali Lorestani/TT

”Har kraftigt underskattat”

En annan sak som Leif GW anser att polisledningen har misslyckats med är att de ”kraftigt har underskattat” hur många gängkriminella som finns.

– De har varit mellan 50 och 10 gånger så många som man har trott, men underrättelsearbetet har brustit kraftigt. Kunskapen har funnit hos många poliser på fältet men har ändå inte nått ledningen av organisationen, det är bland annat därför jag varit så kritisk mot den högsta polisledningen, säger Leif GW Persson.

För att få bukt med de många skjutningarna tycker professorn att polisen behöver lägga mycket mer resurser på att hämta in information och spaning.

– Man måste ha bättre kännedom om de här personerna, vilka som är på väg in och vilka som är på väg ut om man letar efter informatörer, säger han.

FOTO: Nyhetsmorgon/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN