leif gw persson

Leif GW Persson visar upp udda presenten från frun Kim

Leif GW Persson och Kim Persson.

FOTO: TV4/TT
I TV4:s Nyhetsmorgon visar Leif GW Persson upp en udda present han fått av hustrun Kim.
Han avslöjar att alla gåvor från henne följer en röd tråd.
– Det finns ingen sån äktenskaplig symbolik, berättar Leif GW Persson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen bryter sig in hos knarkhandlare
0:28

Efter reklamen: Polisen bryter sig in hos knarkhandlare

(0:28)

Slå på ljud

Leif GW Persson, 77, har blivit Sveriges mest folkkära kriminolog. I TV4:s Nyhetsmorgon är han ett känt ansikte som uppdaterar tittarna om aktuella brott och händelser i samhället.

I onsdagens program stod storhelgernas våldsvåg i Stockholm på agendan, men diskussionen tog sig en oväntad vändning mot slutet när Leif GW ville visa hur en fotboja kunde se ut förr i tiden, jämfört med i dag.

Till studion tog han med sig en rostig gammal fotboja som inte var vilken fotboja som helst, utan en udda gåva från hustrun Kim Persson, 66. GW berättar att presenten bara är en av många ovanliga presenter han fått av henne.

Leif GW Persson visar fångbojan.

Leif GW Persson tog med sig en gammal fotboja till Nyhetsmorgons studio.

FOTO: TV4

Leif GW Persson vill återinföra medeltida fotbojan

I TV4:s Nyhetsmorgon frågar programledarna Rania Shemoun Olsson och Steffo Törnquist kriminologen hur det kommer sig att han tagit med sig en gammal fotboja till studion.

Anledningen, berättar Leif GW Persson, är att han anser att Kriminalvården borde återinföra den typen av fotboja.

– Den är gjord i järn och väger cirka tjugo kilo. Under en kort tid inom delar av den svenska dåvarande kriminalvården, vi måste gå 200 år tillbaka i tiden, folk som satt på fästning och ansågs rymningsbenägna kunde förses med en sån där, säger Leif GW och fortsätter:

– Om man gör en modern sådan här innebär det att den är omöjlig att ta av sig. Den omöjliggör all typ kriminell verksam av det slag vi nu pratar om. Så den tycker jag man ska återinföra, säger han i Nyhetsmorgon.

Leif GW Persson och Kim Persson.

Leif GW Persson och Kim Persson har varit gifta sedan 2003.

FOTO: Karin Törnblom/TT

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

”Det finns ingen sån äktenskaplig symbolik”

Men den rostiga gamla fotbojan är inte vilken fotboja som helst. Det är en gåva Leif GW fått från sin fru Kim. Programledarna frågar skämtsamt om det finns någon symbolik i att han fått den av sin äktenskapspartner.

– Nej, det finns ingen sån äktenskaplig symbolik, utan det är så att när hon ger mig presenter har det ofta anknytning till mitt tidigare verksamhetsområde, avslöjar han.

Leif GW Persson och Kim Persson.

Leif GW Persson får inte bara brottsrelaterade gåvor från frun, utan även från vänner.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Han berättar att han fått gamla polismössor, poliskaskar, polissablar. Till och med ett flertal batonger.

– Det har till och med hänt att jag fått skjutvapen, inte av hustrun dock men av andra, säger en flinande Leif GW i TV4.

FOTO: TV4/Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN