Leif GW Persson öppnar upp om självmordsförsöket: ”Satt och skakade”

29 nov, 2022 
https://image.hant.se/Sarah-byline-2.jpg.jpg?imageId=8821053&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Sarah Rätzer
Malou von Sivers och Leif GW Persson i nya programmet ”Malou möter”
Leif GW Persson gör ofta självsäkra analyser i tv men bakom kulisserna har han mått dåligt i flera perioder av sitt liv.
En dag mådde han så dåligt att han var nära att ta sitt liv, vilket han öppnar upp om i nya programmet ”Malou möter”.
– Det höll på att ta kål på mig rent bokstavligt, säger han i programmet.
Annons
GW:s kärleksförklaring till Löfven ”Saknar honom”
GW:s kärleksförklaring till Löfven ”Saknar honom”

Folkkära kriminologiprofessorn Leif GW Persson, 77, syns ofta i TV4 och i olika tidningar där han uttalar sig om olika brottsfall och sina åsikter om olika ämnen. Han brukar ge självsäkra analyser men i Malou von Sivers nya intervjuprogram ”Malou möter” berättar 77-åringen att han har känt sig utanför och mått dåligt i perioder av sitt liv.

Som liten växte han upp i en arbetarklassfamilj i Stockholm som kämpade med ekonomin. Han drömde då om att bli framgångsrik och tjäna mycket pengar. Men när han väl hade gjort det insåg han att han inte mådde bättre.

– Jag kände mig inte så komfortabel där jag var från början och trodde att när jag väl kom fram dit jag ville så skulle jag må väldigt bra och ha det väldigt bra. Och i materiell mening stämmer det men jag mår ju inte mycket bättre va, säger han i programmet.

Annons

”Höll på att dricka ihjäl mig”

GW berättar att han har haft problem med både alkohol och tabletter genom åren.

– På 80-talet höll jag på att dricka ihjäl mig, säger han och berättar att han har dragit ner på alkoholdrickandet rejält nu. Han berättar även att han har gått i terapi i flera omgångar för att må bättre.

Leif GW Persson om självmordsförsöket: ”Satt mig på golvet”

När GW var 32 år mådde han så pass dåligt att han var nära att ta sitt liv. Det var efter att den så kallade Geijeraffären hade uppdagats där Dagens Nyheter-journalisten Peter Bratt avslöjade att före detta justitieministern Lennart Geijer hade köpt sex av prostituerade. Leif GW Persson var tidningens källa vilket läckte ut och professorn fick då sparken.

Cirka två veckor efter det åkte GW ut till sin jaktstuga och tog fram geväret.

– Jag hade satt mig på golvet och stoppat in pipan i munnen och då kylde den mot gommen och då gjorde jag så, säger GW och visar en rörelse som att han drar ut pipan från munnen.

Annons

– Sedan satt jag och skakade någon timme och sedan åkte jag hem. Sedan låg jag i sängen över jul och nyår, säger han i programmet.

GW om hjältestatusen flera år senare: ”Fullkomligt ointressant”

På frågan vad det var som fick honom att åka till jaktstugan den där dagen svarar han:

– Jag upplevde det som djupt orättvist. Jag hade verkligen inte förtjänat det. Och att de sedan gör någon slags hjälte av mig 30 år senare. ”Mannen som avslöjade” och så vidare. Det är fullkomligt ointressant för det höll på att ta kål på mig rent bokstavligt, säger GW i programmet.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP


Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

FOTO: TV4

Annons