TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Larmet om vanliga svenska blomman – ger grova bölder

17 jun, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Jätteloka
Vanliga svenska blomman ger grova bölder och blåsor.
Nu larmar flera efter att ha kommit i kontakt med den.
– Det var så fruktansvärt smärtsamt, säger Nick Sherratt.
Annons
Försvarslös man blir attackerad av horder från skogenBrand logo
Försvarslös man blir attackerad av horder från skogen

Jättelokan har fått stor spridning i Sverige. Enligt Naturvårdsverket kan den bilda mycket stora och täta bestånd. Växtsaften kan i kombination med solljus även orsaka stora blåsor på huden.

Den senaste tiden har blommans framfart ökat i Storbritannien. Nyligen fick en flicka i grundskolan andra gradens brännskador när hon lekte i Longsight Park i Bolton och kom i kontakt med växten.

Bilder från sjukhuset visar flickans svårt skadade händer, med blåsor som närmast kan beskrivas som gigantiska. Efter incidenten har förskolan uppmanat föräldrar och barn att lära sig hur växten ser ut så man slipper ett liknande fall i framtiden.

Blåsor
Flickan i grundskolan fick fruktansvärda blåsor på händerna efter att ha kommit i kontakt med jättelokan.

”Kändes som att min hud brann”

Flickan är långt ifrån ensam om att ha kommit i kontakt med jättelokan. Svetsaren Nick Sherratt, 53, hamnade i ett hav av jättelokor i 30 sekunder när han trillade på en gångstig.

Annons

Dagen efter började han kräkas vilt, och på kroppen fanns det röda märken med svarta prickar i som vittnade om jättelokans förrädiska beröring. Han hade dessutom en obeskrivlig smärta i vaden.

– Det kändes bokstavligen som att min hud brann. Hade någon kommit med en såg så hade jag nog sagt att att de kunde såga av vaden. Det var så fruktansvärt smärtsamt, sa han till Metro.

Jätteloka
Jätteloka.

Växten är förbjuden att sälja och odla

Nick kan knappt stå på benen. Varken han eller läkarna vet när besvären ger med sig.

Det bästa jag kunde göra var att ta mig till toaletten eller badrummet, jag har tillbringat mycket tid i sängen och sovit mycket.

Annons

Naturvårdsverket skriver att jättelokan är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det innebär att man inte får importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.

Jätteloka
Jätteloka.

Foto: Hardy Mill Primary School, Alf Linderheim/TT, Bengt Ekman/TT

Annons