Landets största familj med 16 barn – mammans galna matbudget

Jeni Bonell och familjen

Australiens största familj lever ett helt unikt liv.
Jeni Bonell är mamma till hela 16 barn och lägger tusentals kronor på mat varje månad.
– Jag handlar inte som andra, säger hon.
Han var pappa till världens största familj
0:50

Efter reklamen: Han var pappa till världens största familj

(0:50)

Slå på ljud

Jobba hårt, leva enkelt och spara smart. Det är tre av Jeni Bonells, 51, grundrecept för att klara livet som mamma till 16 barn.

Att Jeni skulle få en så stor familj var aldrig hugget i sten, för 30 år sedan var det till och med otänkbart.

Ray (Jeni Bonells make reds anm.) sa att han minst ville ha fyra barn. Jag tyckte det lät galet. Vem skaffar så många barn? sa Jeni Bonell till tidningen Mama Mia för två år sedan.

Familjen Bonell

Jeni och Ray har barnen Jesse, Brooke, Claire, Natalie, Karl, Samuel, Cameron, Sabrina, Tim, Brandon, Eve, Nate, Rachel, Eric, Damian och Katelyn. Barnen är mellan sex och 31 år gamla.

Facebook

Så mycket kostar maten varje vecka

Uppenbarligen så skaffar Jeni Bonell så många och multiplicerar sedan antalet med fyra. I dag har även några av barnen, som är mellan sex och 31 år gamla, gift sig och skaffat egna barn, vilket gör att den redan så stora familjen blivit än större.

– Vi öppnade våra hjärtan och mängden välsignelser bara fortsatte att komma. Vi har också förlorat sju barn och det gör att din inställning till barn förändras. De är en gåva – varenda en av dem.

Det kostar en hel del att mätta 18 personers magar. Elva av barnen bor fortfarande hemma och Jeni Bonell och maken Ray handlar mat för cirka 3 700 kronor varje vecka.

”Jag handlar inte som andra”

Jeni Bonell säger till tidningen Fabolus att hon aldrig förlitat sig på bidrag och inte heller haft några skulder. Hon tror att framgångsreceptet är att vara noggrann med kostnaderna och hur man handlar.

– Jag handlar inte som andra. Det är som att jag har en egen liten affär i hemmet och planerar måltiderna efter vad som finns i skafferiet, säger Jeni Bonell till tidningen, enligt The Sun.

Jeni Bonell är mamma till Australiens största familj och frysen är alltid full med mat. Ibland får hon så många som 25 personer runt middagsbordet och har med åren lärt sig att planera sin ekonomi utifrån hungriga begär.

Landets största familj med 22 barn tvingas flytta – efter livet i lyx

Jenis hjälpsamma mattips

Hon rekommenderar andra familjer med många barn att göra storkok och hela tiden se till att utnyttja resterna på bästa sätt.

Jeni Bonell har varit hemma med samtliga barn och familjen har behövt förlita sig på maken Rays lön. I perioder har det varit svårt att gå runt ekonomiskt, men lyckligtvis har den stora familjen alltid klarat sig.

– Vi har alltid levt ett väldigt simpelt och sparsamt liv, vilket gjort det möjligt för oss att även betala av huslånet. Allt handlar om hur du prioriterar din ekonomi, säger hon.

Jeni Bonell

Jeni Bonell driver youtubekanalen ”The Bonell Family”, där hon kommer med värdefulla tips om hur man kan spara pengar genom att prioritera rätt saker.

Youtube

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Därför sparar Jeni pengar varje månad

Flera av möblerna i hemmet är köpta på second hand och andra familjer har donerat kläder till familjen. Även om några av barnen nu skaffat sig en egen inkomst, ser Jeni till att spara undan lite pengar varje månad.

Hon vet av tidigare erfarenhet att något oväntat kan hända, då tvättmaskinen gick sönder och hon inte hade råd med en ny. Det slutade med att hon fick tvätta alla barnens kläder för hand i flera veckor.

– Om du inte tror att något kommer hända så tror jag att du lurar dig själv. En bil kan alltid gå sönder och en tvättmaskin kan alltid sluta fungera.

Jeni Bonell

Jeni Bonell har ett tydligt veckoschema så hon vet vad som ska prioriteras.

Youtube

Hårda kritiken: ”Tänker inte be om ursäkt”

Jenis beslut att skaffa en stor familj har mötts av hård kritik. Hon har tidigare berättat om hur personer himlat med ögonen, suckat högt och sagt att hon ”köpt upp allt toalettpapper i affären”.

”Hmmmm, nej det gjorde det inte och jag tänker inte be om ursäkt för att jag köpt toalettpapper som ska räcka till hela min familj, som utan tvekan är större än din”, skrev hon på Facebook för två år sedan.

”Och jag tänker inte låta dig få mig att må dåligt över det. Du borde kanske ta ett djupt andetag och försöka le lite”, skrev hon vidare.

LÄS OCKSÅ: Landets största familj med 22 barn – så lever de sitt lyxliv

LÄS OCKSÅ: Sveriges största familj med 17 barn – så lever de i dag

Foto: Instagram, Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN