livet med barn

Läkarnas miss: Ada hade en cysta stor som en tennisboll i hjärnan

Adas mamma Ella rasar mot läkarna som missade att dottern hade en stor cysta i skallen.

FOTO: SWNS
Läkarna missade att Ada, 8 månader, hade en cysta stor som en tennisboll i skallen.
Den lilla flickan har nu fått permanenta hjärnskador och en extremt riskfylld operation väntar.
– På ett personligt plan känner jag mig otroligt sviken av läkarna, säger mamman Ella enligt Yorkshire Post.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud
0:29

Efter reklamen: Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud

(0:29)

Slå på ljud

Tvåbarnsmamman Ella Dean, 28, från York i England känner stor besvikelse. Trots att dottern Ada Millard redan tolv veckor efter födelsen hade ett ”vandrande öga” (exotropia/utåtskelning) uttryckte läkarna att det var normalt och att det skulle lösa sig. När bebisen kort därefter visade tendenser på att ha grova rörelsehinder fick Ella beskedet att hon skulle få vänta åtta veckor på att få boka en läkartid över telefon.

Hon fattade själv beslutet att åka in med dottern till akutmottagningen där den 8 månader gamla flickan till slut diagnostiserades korrekt. Hon hade en godartad arachnoidalcysta stor som en tennisboll i skallen. Den vätskefyllda blåsan har resulterat i att Ada har nedsatt syn, lider av anfall och har fått permanenta hjärnskador.

Mamma Ella och pappa Drew med dottern Ada på akutmottagningen.

Mamma Ella och pappa Drew med dottern Ada på akutmottagningen.

FOTO: SWNS

”Den fortsätter att växa”

Hon ställs nu inför en extremt riskabel operation för att få bort cystan i hjärnan. Ella är övertygad om att det hela hade kunnat se annorlunda ut om bara läkarna hade upptäckt cystan ett par månader tidigare.

– Om de hade ingripit tidigare skulle hon inte ha utvecklat de här anfallen, hennes syn skulle inte varit förstörd och hennes hjärna skulle inte varit skadad. Problemet nu är att cystan fortsätter att växa. Ju större den blir, desto mer skada gör den. På ett personligt plan känner jag mig otroligt sviken av läkarna, säger mamman till Yorkshire Post och fortsätter:

Röntgenbilder på cystan som växer i Adas huvud. Man ser att den lagt sig på ena sidan och den har pressat resten av hjärnan åt andra hållet.

Röntgenbilder på cystan som växer i Adas huvud. Man ser att den lagt sig på ena sidan och den har pressat resten av hjärnan åt andra hållet.

FOTO: SWNS

– Om de inte var 100 procent säkra borde de ha skickat oss till någon expert på området. Om de är oroliga så borde de verkligen ha överlåtit det till någon som specialiserar sig på det här området.

Hade svårt att få ögonkontakt med dottern

Föräldrarna Ella och Drew Millard, 28, upptäckte tidigt att det var någonting som inte stämde med dottern. De visste att synen var nedsatt redan efter ett par veckor. När Ada var fyra månader gammal syntes flera symptom.

– Vi hade svårt att få ögonkontakt med henne, hon följde inga objekt med blicken, hon försökte inte sträcka sig för att nå saker och hon kunde inte lyfta sitt huvud riktigt, berättar Ella.

Trots att Ada fått en tuff start i livet är hon en glad och busig tjej som älskar att lyssna på olika ljud.

Trots att Ada fått en tuff start i livet är hon en glad och busig tjej som älskar att lyssna på olika ljud.

FOTO: SWNS

Några månader senare upptäcktes som sagt cystan.

– Den bara växer och växer, den har satt ett tryck inne i huvudet på henne och flyttat på resten av hjärnan så den bara finns på ena sidan av skallen och så har cystan växt på andra sidan. I december såg man att den var sex centimeter i diameter – det är precis lika stort som en tennisboll, säger Ella.

– Det är hemskt att se henne lida. Men hon är samtidigt en väldigt glad bebis, även i denna svåra stund, som alltid ler. Hon har en lite busig humor och hon har en god hörsel. Hon lyssnar verkligen på allting, fortsätter mamman.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN