Kvinnans brev till läkaren – efter orden om dottern med Downs syndrom

Courtney Baker och Emmy

När Courtney Baker fick höra att barnet i magen hade Downs syndrom uppmanades hon att göra abort.
Men hon vägrade att lyssna – och bestämde sig för att skriva ett ilsket brev till läkaren.
”Jag är ledsen för att du hade så fel när du sa att en bebis med Downs syndrom skulle förminska ens livskvalitet”, skriver hon.
0:31

Efter reklamen: Här är de vanligaste barnnamnen 2022

(0:31)

Courtney Baker från USA hade drömt om att äntligen få bli mamma. När hon blev gravid var det som att hon svävade på moln. Samtidigt kantades den långa väntan av oro för hur barnet i magen mådde.

Hon beskriver det som en chock när läkaren berättade att barnet i magen hade Downs syndrom. Hon blev än mer chockad när samma läkare uppmanade henne att göra abort och försöka bli gravid igen.

Men för Courtney var det självklart att behålla barnet. Hon upplevde att läkaren tyckte att hon tog fel beslut, men det spelade ingen roll när allt hon önskade var att få bli mamma till barnet i magen.

Emmy

Courtney Bakers läkare uppmanade henne att göra abort när hon fick veta att dottern Emmy hade Downs syndrom.

Facebook

Mammans brev till läkaren – arga orden

Femton månader efter att dottern Emersyn, även kallad Emmy, föddes bestämde sig Courtney för att skriva ett öppet brev till läkaren som uppmanat henne att göra abort. Brevet publicerades i sin helhet på Facebook och gjorde succé.

”Jag kom till dig under min svåraste tid i livet. Jag var livrädd, hade ångest och var desperat. Jag visste inte sanningen om min bebis än, och det var vad jag desperat behövde från dig. Men istället för stöd och uppmuntran så föreslog du att jag skulle göra abort”, skrev Courtney enligt sajten Brightside.

Emmy

Courtney Baker skrev ett brev på Facebook riktat till läkaren. Brevet gjorde succé och hon hyllades överallt.

Facebook
Mammans chock efter unika graviditeten – en på miljonen

”Jag är hjärtekrossad”

Läkaren hade sagt att Courtneys livskvalitet skulle bli sämre när hon blev mamma till ett barn med Downs syndrom. Men det var precis tvärtom, Courtneys livskvalitet ökade till nivåer som hon aldrig tidigare upplevt.

”Jag är ledsen för att du hade så fel när du sa att en bebis med Downs syndrom skulle förminska ens livskvalitet. Jag är hjärtekrossad att du kanske säger det till en mamma även i dag. Men mest är jag ledsen att du inte fått privilegiet att lära känna min dotter, Emersyn”.

Emmy

Emmy vid brevlådan, redo att posta mammans brev till läkaren.

Facebook

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Mammans fina ord gör succé

Courtneys brev fick stort genomslag och hyllades av flera personer. Förhoppningen med brevet var att få läkaren att tänka om och behandla framtida patienter annorlunda.

”Emersyn har inte bara adderat till vår livskvalitet, hon har också rört tusentals hjärtan. Hon ger oss mening och lycka som är omöjlig att sätta ord på”.

Emmy och Courtney Baker

Courtney Baker med dottern Emmy.

Facebook

LÄS OCKSÅ: Sader Issas pappa har Downs syndrom: ”Så stolt över honom”

LÄS OCKSÅ: Tilda, 23, visste inte att hon var gravid – födde på 8 minuter

Foto: Facebook

SENASTE NYTT!