brott

Kvinna döms för att ha försökt sälja ”varghundar” – ovanligt brott

Kvinna i Örebro län försökte sälja hundar med beskrivning att de var vargar – nu döms hon

FOTO: Mattias Hansson/TT, Pavel Koubek/TT
Hon försökte sälja sina ”varghundar” över nätet.
Det är strängt förbjudet.
Nu döms kvinnan från Örebro län för artskyddsbrott.
Tvååriga Everlee och Dude sjunger loss i trädgården
0:34

Efter reklamen: Tvååriga Everlee och Dude sjunger loss i trädgården

(0:34)

Slå på ljud

Det är ett brott som inte begås speciellt ofta. Senast ett liknande ärende prövades i domstolen var 2001. Men nu har det alltså skett igen.

En kvinna i Örebro län döms för att i annonser på internet ha försökt sälja ett par hundar som hon beskrivit som nära släkt med vargar. Hon har även bifogat fotografier.

Enligt artskyddsförordningen §27 får man inte använda vargen som försäljningsargument. ”När en hund bjuds ut till försäljning eller annan överlåtelse är det förbjudet att använda beteckningen varghybrid eller på annat sätt ange att hunden har ett särskilt nära släktskap med en varg eller har rovdjursliknande beteende eller utseende”, går det att läsa i artskyddsförordningen.

Får villkorlig dom och böter

– Regleringen är till för att skydda vargen som art eftersom den är särskilt hotad. Tanken är att om man inte får använda varg ens som försäljningsargument så minskar risken för att någon handlar med varg eller på annat sätt påverkar dess fortlevnad. Det är ett led i att försöka behålla den biologiska mångfalden, säger kammaråklagare Linda Schön i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Den dömda kvinnan ska enligt domen ska vid flertalet tillfällen, mellan åren 2018 och 2021, försökt att sälja sina hundar genom att beskriva dem som ”wolfdogs” på nätet. Ibland har hon även skrivit med hennes uträkning av hur stor procentdel varg hundarna är.

Påföljden blir villkorlig dom och böter på 10 000 kronor.

FOTO: Mattias Hansson/TT, Pavel Koubek/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN