Efter kritiken mot avklädda kalendern på skogsarbetarna – görs om

Emma Strandberg, Lisa Göransson. Foto: skärmdump/SVT

Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen gav hård kritik till Ponsse efter att de gett ut kalendern på lättklädda kvinnor som posera på skogsmaskiner.
I november släpper nätverket sin egna, mer påklädda, kalender.
– Tjejer som vill jobba i skogsbranschen vill jag ska inspireras, säger Lisa Göransson.

För två år sedan gav skogstillverkaren Ponsse ut en kalender där lättklädda kvinnor poserar på skogsmaskiner.

Kalendern gick inte alls hem i stugorna och företaget bakom hamnade i rejält blåsväder och kritiserades av såväl media som företag och privatpersoner.

Även Nätverket för Yrkesverksamma Kvinnor i Skogsbranschen, NYKS, reagerade kraftigt på skogstillverkarens lättklädda kalender.

Kalendern drogs tillbaka efter den massiva kritiken

Kalendern fick ta emot så pass mycket kritik att den senare drogs tillbaka. I ett pressmeddelande sade Ponsses vd, Carl Henrik Hammar följande:

Det är viktigt att dra lärdom och skapa nya sunda värderingar för framtiden.”

Tillsammans med skogstillverkaren har NYKS nu skapat en helt ny kalander med kvinnor från hela landet – som släpps senare i november – där de medverkande är lite mer påklädda.

Lisa Göransson: ”De vill jag ska inspirera av nya kalendern”

En av dem som medverkar i är timmerbilschaffören, Lisa Göransson, från Stugan.

– De som visas upp i där kalendrarna kanske inte är tjejer som jobbar med att köra de maskiner som de står vid. Då är det väl bättre att visa upp tjejer som har det som ett yrke, säger hon till SVT Jämtland och fortsätter:

– De som jag vill ska inspireras av den här kalendern är tjejerna som vill jobba i skogsbranschen, för det är bara roligt om vi blir fler.

Lisa Göransson. Foto: SVT

– Bakom varje företag finns det individer som gör misstag och det viktiga är då att lära sig av det istället för att gömma sig. NYKS mål är att ge ut en kalender med bilder som med värdighet visar individen och dess yrkesplats, Emma Strandberg är kommunikationsansvarig för det nya kalenderprojektet.

Emma Strandberg. Foto: SVT

LÄS OCKSÅ: Elaka kommentarerna efter parets bröllop: ”Hon gör det för pengarna”

LÄS OCKSÅ: Tvåbarnsmamman Alex, 28, död i bilkrasch – efter vansinnesfärd

FOTO: skärmdump/SVT