Kritiken mot TV4-profilen Marcus Oscarsson efter missen i Nyhetsmorgon

TV4-profilen Marcus Oscarsson har hamnat mitt i en kritikstorm.
Den folkkära politiska expertkommentatorn visade nämligen upp ”missvisande” staplar enligt kritikerna.
”Hur kan ni lägga upp så otroligt missvisande staplar? I princip allt är ju fel, skriver mellovinnaren Richard Herrey på Twitter.

Politiska expertkommentatorn Marcus Oscarsson, 45, berättade i lördagens Nyhetsmorgon om det politiska läget i TV4-studion.

Dagens ämnen som avhandlades var coronakommissionen svidande kritik mot regering, liberalernas kräftgång och socialdemokraternas kronprinsessa Magdalena Andersson. Trots brinnande aktuella frågor, så skulle fokus hamna på något helt annat – nämligen på den folkkära tv-profilens tabeller.

Politikexperten Marcus Oscarsson kommenterade en opinionsundersökning i Nyhetsmorgon. Men något var rejält galet med tabellens staplar …

Foto: TV4

Får kritik – från Hanif Balis vapendragare

”Detta är så uselt att jag saknar ord. Titta på staplarna och jämför med y-axeln”, skriver Per Lindgren på Twitter, som är Hanif Balis ständige vapendragare och poddkollega i programmet God Ton.

I tv-studion står tittarfavoriten Marcus Oscarsson och programledaren för Nyhetsmorgon Jenny Strömstedt vid en stor tv-skärm med samtliga svenska riksdagspartiers resultat från en opinionsundersökning.

Därför stoppas drottning Elizabeth från att träffa Greta

Även om partiernas resultat stämmer överens från den sammanvägda opinionsmätningen från Ipsos, Novus, Sifo och Sentio under oktober månad – så är något rejält fel med staplarna i tabellen. Trots att vissa partier har högre resultat, så ligger de under andra partier med mindre.

SD som har 20 ligger under 20. KD som har 5 ligger under 5 och även under MP som har 4. S som har 26 ligger en mil över 25. Hur mkt hatar man sitt eget förtroendekapital när man gör såhär @TV4”, fortsätter Per Lindgrens kritiska Tweet. Till vardags arbetar Per Lindgren som kommunikatör.

Eurovison-vinnaren och moderatpolitikern Richard Herrey tog till sociala medier för att ifrågasätta den folkkära politikexperten Marcus Oscarsson.

Claudio Bresciani/TT

Mellovinaren hånar TV4-profilen

Andra har också reagerat starkt negativt på Marcus Oscarssons tabell. Som artisten Richard Herrey, som vann Melodifestivalen 1984 – och Eurovision Song Contest samma år med bidraget ”Diggi-loo diggi-ley”. I dag är Richard Herrey hotellägare och politiker för Moderaterna. Han skriver att inlägget är ”komiskt”.Marcus Oscarsson kommenterar själv missen

Den folkkäre politikexperten Marcus Oscarsson kommenterade själv inlägget på sin Facebook-kanal. I en kommentar under klippet ska Marcus Oscarsson själv skrivit vissa av staplarna är för låga.

”I inslaget visas ett diagram där alla %-tal stämmer men stapelhöjden är för låg för Vänsterpartiet, KD och SD och för hög för Moderaterna, S och MP. Siffrorna är dock korrekta för alla partier”, skrev Marcus Oscarsson själv under inlägget.

En enligt uppgifter kommentar under det inlägg på Marcus Oscarssons Facebook-sida, där politikexperten påpekar felen i tabellen. Inlägget och kommentaren ska nu i efterhand vara bortagen.

Foto: SKÄRMDUMP

Inlägget har i efterhand plockats bort från Facebook-sidan, likaså den förtydligande kommentaren.

Marcus Oscarssons Facebook-sida är en av de mäktigaste i Sverige, i sin klass. Ingen annan politisk analyssida når upp till profilens storlek. Föreningen Medieakademin som varje år mäter andelen likes, kommentarer och delningar i en rapport som heter Maktbarometern, placerar TV4-profilens konto på Facebook som mäktigaste i Sverige.

Marcus Oscarsson skapade tidigare i veckan rubriker då det står klart att han och SVT-profilen Carina Bergfeldt ska tävla tillsammans i det folkkära SVT-programmet På Spåret. Förhoppningsvis har de två tv-profilerna koll på sina staplar.

Hänt har sökt Marcus Oscarsson för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Annie Lööfs svåra tid efter förlossningen – dotterns kamp för livet

LÄS OCKSÅ: Ebba Buschs svåra år – började redan innan skilsmässan: ”Omtumlande”

Foto: TV4, Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Senaste nytt