Kirurgerna flydde – då ingrep Barbara och räddade den 4-åriga flickan

Barbara räddade brännskadade flickan när kirurgerna flydde

Foto: Facebook

Barbara Marlowe hade planerat för ett pensionärsliv på golfbanan.
Sedan kom hon över en artikel om brännskadade Teeba, 4, som ingen kunde hjälpa – vilket gav Barbaras liv en tvärvändning, skriver Femina.

Treåringen blir blixtförälskad
 – kysser brandmansstaty
0:25

Efter reklamen: Treåringen blir blixtförälskad
 – kysser brandmansstaty

(0:25)

Slå på ljud

Året är 2006 när Barbara Marlowe och hennes make Tim sakta men säkert börjar planera för pensionen - en tid med mycket golf och en vardag utan krav. Men planen på att slå sig till ro förändrades när Barbara slog upp morgontidningen och läste en artikel om situationen för barn i behov av vård i krigets Irak där kirurger tvingats fly landet. Där och då började en lång resa för Barbara och den fyra år gamla brännskadade flicka hon bestämt sig för att hjälpa.

Teebas resa från Irak till USA efter fyra år utan vård

Teeba, som idag är vuxen, var bara 19 månader gammal när hon tillsammans med sin pappa och bror färdades i en taxi som körde på en bomb. Explosionen resulterade i allvarliga brännskador för Teeba. Skadorna på hennes händer, huvud och ansikte skulle komma att kräva kirurgisk vård, vilket hon vid fyra års ålder fortfarande inte fått. Detta hade Barbara bestämt sig för att förändra genom att ta Teeba från Irak till USA.

Barbara tillsammans med fyraåriga Teeba.

Foto: Facebook

Barbara Marlowes första steg blev att kontakta journalisten som skrivit artikeln om Teeba och hennes öde samt att kontakta amerikanska barnsjukhus som kunde vara villiga att hjäpa till.

– Jag lämnade sjukhuset med ett bokat möte för att Teeba skulle kunna utredas. Nu behövde jag bara få hit henne. Andra steget fram, berättar Barbara på sajten Love What Matters.

Barbara som trott att processen att ta Teeba till USA skulle bli enkel chockades av alla de hinder hon mötte på vägen.

– Hon är ett småbarn, för guds skull! Tänkte Barbara som naivt trott att alla hon kommit i kontakt med skulle samla kraft och hjälpa till.

Efter många om och men lyckades Barbara komma i kontakt med Steve Sosobee och hans fru Huda som var frekventa besökare till Mellanöstern. De ordnade resor och visum och till slut kunde flickan Teeba och hennes mormor resa till USA.

Endast skönheten på insidan spelar roll

Väl i USA kunde Teeba få den vård hennes brännskador krävt, men det kom att kräva hela 20 komplicerade och smärtsamma operationer. Barbara berättar på sajten Love What Matters:

– Under den tiden verkade Teeba inte bry sig om sitt utseende. Hon var van vid att folk stirrade och jag vande mig vid att bryta in. Men en av de viktigaste lektionerna vi lärde oss var att skönhet kommer inifrån.

Flickan, som flyttat in hos Barbara och maken, kunde så småningom börja förskola, och hennes mormor som hon rest med åkte tillbaka till Mellanöstern. Redan efter tre månader kunde flickan, som vid ankomst inte talade ett ord engelska, tala språket flytande.

Efter tio år av ett nytt liv i USA, som Teeba valt till sitt nya, reste hon och Barbara till Dubai för att besöka familjen hon lämnat bakom sig i Irak. Teeba ville introducera sin amerikanska familj för sin irakiska familj och att Barbara skulle få träffa hennes mamma Dunia.

Copyright 2016. All rights reserved.

Den fyra åriga flickan med allvarliga brännskador är idag vuxen och lever i USA med en dröm om att bli barnläkare för att hjälpa andra.

Foto: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN