Sveriges Bostadsrättscentrum har cirka 4 600 av Sveriges 28 000 bostadsrättsföreningar som kunder. De hjälper bland annat till med budgetarbetet – vilket är någonting som har efterfrågats mer än någonsin i år.
– Vi har aldrig haft så mycket budgetmöten, det är mer än en fördubbling mot tidigare år, säger Markus Pålsson till Dagens Nyheter.

Studenterna har inte råd att plugga vidare: ”Fruktansvärd situation”
Tidningen skriver att ett stort antal föreningar kan tvingas höja sina avgifter på grund av det tuffa ekonomiska läget i landet. Oftast är nybildade föreningar extra utsatta eftersom de tenderar att vara högt belånade och skuldsatta. Enligt artikeln blir den genomsnittliga höjningen 20 procent för SBC:s kunder.
”Styrelsen måste vara modig”
– En del har en buffert i avgiften och kan klara sig utan att höja avgiften. Men lite över hälften av våra kunder kommer att behöva justera den. De flesta har inte gjort särskilt mycket ändringar av avgiften på 5–10 år, säger Markus Pålsson.
Många föreningar har stora utgifter när det kommer till höjda räntor, ökade värme- och driftkostnader samt underhåll av tak, stambyten och fasader. Fjärrvärmebolagen har exempelvis höjt sina priser med 8-25 procent.

Du kan tvingas plocka ut elstödet i kontanter – och betala en avgift
Däremot tror inte Pålsson att det kommer gå så knackigt för föreningarna att de tvingas gå i konkurs eller sitta med osålda lägenheter.
– Det är en bransch som bygger på att medlemmarna kan betala höjningar och styrelsen måsta vara modig och ta rätt beslut om avgiftshöjningen. Det är de föreningarna som har kommit starkast ut ur kriser har det visat sig, säger Pålsson till DN.
FOTO: Patrik C Österberg/TT, SBC