Josefine bröts ner av Kristi brud: ”Det psykiska våldet sitter kvar”

Josefine bröts ner av Kristi brud

Det går att uttrycka mycket i musiken.
I sin nysläppta singel Livet har mycket att ge sjunger Josefine Frankner, 46, om hur hon i 25 års tid bröts ner av Knutbypastorn Åsa Waldau, 56, känd som Kristi brud.
– Fick mig att känna mig totalt värdelös och ful, säger hon om Waldau till Expressen.
Åsa ”Kristi brud” Waldaus två barn – det gör de idag
0:43

Efter reklamen: Åsa ”Kristi brud” Waldaus två barn – det gör de idag

(0:43)

Slå på ljud

Josefine Frankner var 14 år när hon mötte tio år äldre Åsa Waldau. Sångerskan gick med i en frikyrka i Uppsala där hon senare var barnpastor. Waldau upptäckte tidigt Josefines passion för musiken och de utvecklade en vänskap.

Det resulterade framledes i att Josefine och hennes man flyttade till den ökända byn Knutby, skådeplats för mordet på Alexandra Fossmo i januari 2004. I efterspelet blev Waldau känd som Kristi brud.

Josefine har, med Cecilia Gustavsson, skrivit boken Kristi Bruds slav: Mitt liv i sektens hjärta om tiden i sekten i Knutby.

– Jag var fast 25 år i hennes klor. Det psykiska våldet sitter ju kvar, elaka ord och handlingar som fick mig att känna mig totalt värdelös och ful, säger Josefine till Expressen om den destruktiva relationen med Waldau.

Så stoppades Josefine av Åsa Waldau

I början av året släppte Josefine singeln Förlåt till sina barn, som en ursäkt för att de tvingades växa upp i Knutbysekten. Nu har hon släppt en ny låt, om hur hon bröt sig loss från sekten och tiden efteråt.

– Jag trodde mitt liv var kört när jag kom ut från sekten. Jag hade varit där i 25 och jag hade ingen egen identitet. Men jag började om, pluggade upp mina betyg och låten handlar om att livet har mycket att ge, det var inte kört, berättar Josefine för Expressen.

Musiken, som hon älskar så mycket, har blivit hennes revansch. Under Waldaus kontroll fick Josefine inte syssla med musik.

– Jag fick inte synas eller höras eller vara duktig på något, det togs i från mig. Det känns fantastiskt att få sjunga igen och få sjunga ut sina texter. Jag trodde aldrig att jag skulle våga sjunga dem, och sedan sakta, sakta började jag öppna min mun. Jag var ju så kvävd, och så fick jag träffa en röstbyggare och hon fick mig att våga, säger Josefine och berättar att hon har flera nya låtar på gång om sina upplevelser av Knutbysekten och livet efteråt.

Försökte rymma från sekten: ”Ett mörker”

Josefine är inte den enda aspirerande artisten som tyglats av Knutby-församlingen. Julia Ehrenroth, 26, som var med i Idol 2020 berättade i samband med TV4-programmet att hon växte upp i sekten och försökte rymma. När det misslyckades försökte hon ta sitt liv.

– Det var ett mörker för mig, jag hade en enorm depression och såg ingen annan utväg, sa Julia till Expressen 2020.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN