Jono adopterades bort av föräldrarna – tyckte han var för ful

Jono Lancaster

Jonos föräldrar tyckte han var för ful och ville inte ha honom.
På grund av sitt utseende mobbades han svårt – och det tog flera år innan han kunde älska sig själv.
– Jag gömde mig bara i hemmet, säger han.
De 7 värsta retuscherings-missarna någonsin!
Slå på ljud

Jono Lancaster, 36, föddes med ovanliga sjukdomen Treacher Collins syndrom, vilket innebär att hans ansiktsmuskulatur är underutvecklad. Han föddes utan några kindben och med ögon som pekar nedåt.

Livet har inte varit lätt. Tvärtom har det varit ett helvete. Bara sex timmar efter att Jono föddes bestämde sig hans föräldrar för att de ville adoptera bort honom.

I adoptionsjournalerna stod det att de blivit skräckslagna av sitt barns utseende och att de inte kände något band till honom över huvud taget.

– De orden hängde så klart kvar. När jag hade perioder av ilska i mitt liv, så började jag alltid fokusera på vad de sagt. De hade satt djupa spår i mig, säger Jono Lancaster till Ladbible.

Jono Lancaster

Jono Lancaster föddes med sjukdomen Treacher Collins syndrom. Föräldrarna tyckte att han var för full och ville inte ha något med sitt barn att göra. De bestämde sig för att adoptera bort honom.

Facebook

Mobbades svårt som barn

När han var fem år gammal fick han äntligen komma till ett riktigt hem. En kvinna vid namn Jean adopterade honom och gav honom den kärlek han varit utan hela sin barndom.

– Hon gav mig en stabil grund och en otrolig kärlek. Jag var fullt medveten om hur elaka människor kunde vara. Människor kunde stå i grupp, stirra, peka och skratta åt mig.

Jono Lancaster förstod tidigt att han var annorlunda jämfört med andra barn. Han stod ofta framför spegeln och försökte lyfta upp sina ögon för att se likadan ut som alla andra.

– När jag kom i tonåren hatade jag mitt ansikte. Jag ville inte göra en operation för att förbättra mitt ansikte, jag ville ha ett helt nytt. Vi lever i en värld som är helt besatt av folks utseende.

Jean och Jono Lancaster

Jean adopterade Jono Lancaster när han var fem år gammal. För första gången i sitt liv fick han komma till ett hem fyllt av kärlek.

Facebook

”Jag gömde mig bara i hemmet”

Jono Lancaster var övertygad om att han aldrig skulle få några riktiga vänner, att han aldrig skulle få gå på date och känna hur det var att få vara intim med en annan person. Han kände sig ensam, att världen inte var ämnad för honom.

När han var 18 år gammal började han dricka stora mängder alkohol.

– Det blev på bekostnad för mitt eget välmående, min egen hälsa, och vid den tidpunkten i mitt liv hade jag inga ambitioner eller mål. Jag gömde mig bara i hemmet.

Jono Lancaster

Jono Lancaster mobbades som barn och han kände sig utanför. På grund av tidigare upplevelser trodde han världen inte var ämnad för honom och att han aldrig skulle få uppleva vänskaper och relationer.

Youtube

Jono träffade sin första kärlek

Livet skulle få en positiv vändning. När han var 20 år erbjöds han ett jobb på en bar, där en av hans vänner var chef. På jobbet träffade han kollegan Beth, som han blev kär i.

– Jag fick fjärilar i magen varje gång jag såg henne. Hon höll på med konst och dans och jag tyckte att hon var den häftigaste personen i världen.

Exklusivt
YTLIGT Ronja nekades jobb för sina läppar och blev hånad

Känslorna var ömsesidiga. En kväll bjöd Beth ut Jono och frågade om han var sugen på att ta en drink.

På grund av tidigare livshändelser var Jono övertygad om att hon bara ville vara vän. När hon tog mod till sig och sa att hon inte kunde sluta titta på honom så tog han det som en förolämpning.

– Jag hatade när folk stirrade på mig och kände mig förolämpad. Men när hon lutade sig mot mig, kysste mig och sa ”Jag älskar ditt ansikte” vände allt.

Försökte kontakta sina biologiska föräldrar

Jono Lancaster säger att de ofta pratat om kyssen efteråt, hur naturligt det kändes och hur bra hon fick honom att må. Han gick från att känna sig oattraktiv till en blandning av Brad Pitt och David Beckham.

– Det här var stort för mig. Vi hade en relation i några månader. Jag hade ett självförtroende och ”swag”. Men Beth hade stora drömmar och mål. Det tog slut när hon sa att hon ville ut och resa i Europa. Det förstörde mig.

Men relationen med Beth hade fått Jono att börja älska sig själv. Han har efter det haft flera relationer och är i dag väldigt bekväm med sitt utseende.

Han har även försökt ta kontakt med sina biologiska föräldrar för att få veta varför de inte ville ha honom.

– När jag var 25 skrev jag ett brev till dem. En vecka senare kom det ett svar. De skrev att de inte ville ha någon kontakt och att de inte skulle svara ifall jag skrev några fler brev. Jag började gråta och kände mig avvisad.

Jono Lancaster

Livet vände för Jono Lancaster. Han började känna självförtroende och till slut började han älska sig själv. I dag skulle han aldrig vilja ändra sitt utseende.

Facebook

”Skulle inte vilja ändra någonting”

Trots att han aldrig fått träffa sina riktiga föräldrar så är han glad för att de gav honom ett liv på jorden. Han brukar tänka på dem ibland och hade gärna delat sina framgångar och lycka med dem.

– Jag upptäcker hela tiden nya saker som jag älskar med mig själv. Varje gång som jag gör det så har fler möjligheter öppnats upp: djupa förhållanden och vänskaper. Nu när jag är över 30 så pratar vi aldrig om några ansiktsoperationer, jag älskar mitt ansikte och skulle inte vilja ändra någonting.

Se intervjun med Jono Lancaster

LÄS OCKSÅ: Pappan Ray hyllas för heroiska insatsen – räddade livet på döttrarna

LÄS OCKSÅ: Tonåringen Justin klädde sig i balklänning – LinkedIn tog bort bild

Foto: Facebook, Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN