Jonny Persson, 79, fick flytande mat i blodomloppet: ”En mardröm”

Exklusivt

Jonny Persson fick sondmat rakt in i blodet. OBS: Höger -och infälld bild är inte tagna vid aktuella tillfälle.

Jonny Persson, 79, hamnade iva efter att ha blivit smittad av covid-19.
Men det var inte viruset som skulle få 79-åringen att hamna ruskigt nära dödens brant.
I stället råkade sjukhuset sondmata honom rakt i blodomloppet, något Aftonbladet var först med att rapportera om.
– Jag har hamnat i en mardröm utan slut. Det har varit fruktansvärt, säger frun Helen Osieja till Hänt.

79-åriga Jonny Persson från Enskede smittades av covid-19. Från att ha ett vanligt pensionärsliv fick Jonny Persson snabbt åka in till akuten, efter att ha blivit smittad av viruset som lamslagit en hel värld. Jonny Person blev väldigt dålig av viruset. Han hamnade på intensivvårdsavdelningen, iva.

– När de ringde började min mardröm. De berättade att Jonny behövde intubation för sin låga syresättning. Syresättningen hade gått ner med nästan 70 procent, återberättar Jonny Perssons fru Helen Osieja.

79-åringen blev smittad av det dödliga viruset

Jonny Person hade hamnat i respirator efter att ha blivit smittad av viruset. I sin sjukhussäng låg han med slangar som stack upp överallt. Men läget började ljusna. Dagen efter var 79-åringens syresättning nästan tillbaka till ett normalläge, men med hjälp av en respirator. Han skulle då skickas till Lindesbergs lasarett eftersom Södersjukhuset i Stockholm hade ont om platser.

– Han var på Lindesbergs lasarett i omkring fyra veckor. De erbjöd mig att stanna över i ett rum för anhöriga. Så jag övernattade där under ett par dagar. Men det var väldigt traumatiska erfarenheter. Att se sin man ligga där som en docka i en säng med respirator, säger Helen Osieja.

I början av juni friskförklarades Jonny Persson, 79, från covid-19. Men då skulle katastrofen inträffa.

Foto: ALI LORESTANI / TT

I början av juni fick Jonny Persson åka tillbaka till Södersjukhuset. Den 10 juni friskförklarades han från covid-19. 79-åringen hade överlevt det dödliga viruset. Eftersom. Jonny Persson hade legat i respirator behövde han återrehabiliteras. Han hamnade på en avdelning för patienter som behöv rehabilitering, mellan den vanliga vården och intensivvården.

– En läkare sa till honom: ”Du har en lång rehabilitering framför dig. Men du har redan börjat”, berättar Jonny Perssons fru Helen för Hänt.

Men då inträffade nästa katastrof: Ett misstag från sjukhuset

Men då skulle nästa katastrof inträffa.

– Mitt på natten ringer sjukhuset mig och säger att Jonny har blivit mycket sämre. Han måste tillbaka till iva, berättar Helen Osieja.

Helen Osieja förstod inte vad som hade hänt. Hon undrar varför sin man blev utskriven från iva, för att sedan hamna där igen strax efter.

– Då berättar sjukhuset för mig att ett fruktansvärt misstag hade hänt, återberättar Helen Osieja. Hon åkte omedelbart till sjukhuset den natten. Där fick hon prata med ansvarig personal. Där berättar de om misstaget som hade skett.

Helen Osieja och sin make Jonny Persson, 79.

Foto: PRIVAT

– Vi vet inte om Jonny överlever natten, sa de till mig berättar Helen Osieja. Hon frågar vad som har hänt med honom.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

– Då berättar de för mig att en i personalen hade satt flytande mat i hans ven. Istället för att sätta maten som går till en kateter som går till magen, så hade de satt det rakt i venen. Han fick en chock, en septisk chock av detta, återberättar Helen Osieja om händelsen som hon upplevde den.

– De berättade att han hade överlevet covid-19, men att det var osäkert om han skulle överleva det här, säger frun Helen Osieja.

Helen Osieja stannade hela natten vid sin makes sida: Som kämpade

Helen Osieja stannade hela natten vid sidan av sin make. Han lyckades överleva, som han hade gjort med viruset, kämpa sig igenom även etta. Även om situationen var väldigt allvarlig.

En sjuksköterska sätter i dropp. OBS: Bild från arkiv.

Foto: Isabell Höjman/TT

– Det går inte att beskriva hur jag kände mig, berättar Helen Osieja. Hon ville att Jonny Persson skulel flyttas till ett annat sjukhus, men personalen säger att han är alldlels för svag för att flyttas berättar Helen Osieja.

Misstaget kunde ha kostat Jonny Persson livet, menar Helen Osieja. Hon begriper inte hur något sådant skulle kunna hända.Hänt har sökt Södersjukhuset för en kommentar, men inte fått någon respons.

VILA I FRID Ricky, 10, dog efter att ha räddat sin lillasyster från att drunkna

Till Aftonbladet ger sjukhuset däremot ett skriftligt svar:

”Södersjukhuset har en tydlig rutin för att utreda allvarliga händelser och situationer där det finns risk för att patienten drabbas av en vårdskada. Enligt Södersjukhusets rutin rapporteras vårdavvikelser i ett särskilt rapporteringssystem och handläggs av en ansvarig inom varje verksamhetsområde/klinik. När händelseanalysen är klar kan chefläkaren fatta beslut om eventuell anmälan enligt Lex Maria. Anmälningar enligt lex Maria till ivo är allmän handling”.

Jonny Persson förflyttades senare till Danderyds sjukhus. I dag är han mycket bättre. Men både sjukdom och den septiska chocken har tagit på krafterna på 79-åringen.

– Han är mycket bättre i dag. Men om du ligger så länge i en sjukhussäng så uppstår det konsekvenser. Man förlorar snabbt muskelmassa. Han är fortfarande jättesvag och gått ner rejält i vikt på ett dramatiskt sätt, berättar Helen Osieja.

Hänt har även haft tillgång till Jonny Perssons patientjournal där händelsen bekräftas. I den står det bland annat: ”Man upptäcker då att sondmaten varit kopplat till CVK:n, 200 ml har gått in. … Hög risk för sepsis”.

LÄS OCKSÅ: Siri lekte på badstranden – 30 minuter efter slutade hennes hjärta slå

LÄS OCKSÅ: DNA-metod stoppas – polis bröt mot lagen: ”Känns inte bra”

Foto: PRIVAT/Patrik C Österberg/TT, Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT