hem och bostad

Jonathans nya studentlägenhet var full av vägglös: ”Äter på dig”

Jonathans nya studentlägenhet var full av vägglös: ”Äter på dig”.

FOTO: SVT
Jonathan flyttade in i en studentlägenhet i början av juni i år.
Kort därefter upptäckte han att det kryllade av vägglöss i hans nya boende – någonting han menar att fastighetsägaren vetat om.
– De är verkligen stora som äppelkärnor, säger han till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bebisen vill inte ha pappas pussar – viker undan alla pussförsök
0:31

Efter reklamen: Bebisen vill inte ha pappas pussar – viker undan alla pussförsök

(0:31)

Slå på ljud

Flyttlasset gick från Skåne till Spånga utanför Stockholm den 1 juni i år. Då fick Jonathan Johansson tillgång till sin nya studentlägenhet.

Efter några dagar började det klia på hans kropp och han fick reda på att det berodde på vägglöss – någonting som funnits i fastigheten förut.

– Jag pratade med i kompis i telefon och så började det klia på armen och då visade jag henne och hon förklarade för mig att det förmodligen var vägglöss. Lite på skämt. Så googlade vi upp det och då insåg jag att ja, detta är vägglöss. De är verkligen stora som äppelkärnor så man ser ju verkligen dem om man vet vad det är för något. De bor ju där, äter på dig på natten, säger Jonathan till SVT.

Jonathan Johansson i sin lägenhet i Spånga, utanför Stockholm.

Jonathan Johansson i sin lägenhet i Spånga, utanför Stockholm.

FOTO: SVT
I Jonathans telefon har han bilder på vägglössen.

I Jonathans telefon har han bilder på vägglössen.

FOTO: SVT

”Såklart inte försökt lura någon”

Han säger i tv-inslaget att han känner sig lurad. SVT har även varit i kontakt med flera andra tidigare studenter som säger att det länge varit ett problem med vägglöss i byggnaden.

Fastighetsägaren Studentbostäder i Norden medger att de haft problem sedan de köpte byggnaden 2020, men de anser inte att de ”för studenterna bakom ljuset”.

– Vi har såklart inte försökt lura någon på något sätt. Vi kan inte veta om det finns vägglöss i en lägenhet innan någon har rapporterat in det, säger Samira Mchaiter hos Studentbostäder i Norden.

Samira Mchaiter, Studentbostäder i Norden.

Samira Mchaiter, Studentbostäder i Norden.

FOTO: SVT

Tar in skadedjursexperter

Hon menar att eftersom det är just studentbostäder med hög omflyttningsgrad så finns det en risk att det finns vägglöss i byggnaden.

Fastighetsägaren samarbetar med ett skadedjursbekämpningsföretag som nu ska genomföra hundsök i byggnaden.

– Då går vi genom alla lägenheter i hela huset för att se var någonstans vi har problemen, vilka lägenheter som ska saneras och efter en sådan storsanering då finns det inga vägglöss kvar. Men så fort det kommer nya hyresgäster så kan det ju börja om igen, säger skadedjursexperten Johan Peterson till SVT.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN