på spåret

Johar Bendjellouls hemligheter – det du inte får se På Spåret: ”Uppror”

Johar Bendjellouls hemligheter – det du inte får se På Spåret: ”Uppror”

Foto: TT/Arkiv
Johar Bendjelloul imponerar!
Men visste du att det finns flera saker – som du kanske inte visste om när han medverkar i På Spåret eller är radioprogramledare?
Hänt Nyheter har samlat flera oväntade hemligheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”
0:27

Efter reklamen: Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”

(0:27)

Slå på ljud

Journalisten Johar Bendjelloul, 47, är ett bekant ansikte – och röst för många. Programledaren i Sveriges Radio har varit med i många stora nyhetsprogram – och inte minst kammat hem På Spåret 2018 tillsammans med sin burpartner Josefine Johansson, 40.

Paret har deltagit i På Spåret i flera omgångar – och kom till och med till final året efter vinsten, men förlorade mot Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg.

Trots att tv- och radioprofilens avslöjar sina förmågor i det folkkära SVT-programmet, så bär den 47-årige journalisten på fler hemligheter som du kanske inte visste!

Tävlar i På Spåret.

Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Ett hjälpsamt privatliv – för frågesport

I privatlivet befinner han sig mitt i nyhetsflödet – då han är gift med Aftonbladet-journalisten, politiske kommentatorn, och tidigare elitsimmaren My Rohwedder, 42. Inte dåligt om man ska ha koll på världen. Tillsammans har de ett ett barn. Sedan tidigare har Bendjelloul två barn med Wanda Lindblom Bendjelloul.

Men det finns mer som kan vara användbart i frågesport.

My Rohwedder, 42, och Johar Bendjeelloul, 47.

Foto: Charlotte Brunzell/TT

Imponerande CV – talar fem språk(!)

För Johar Bendjelloul har ett imponerande CV. Karriären började 1996 för SVT:s Kulturnyheterna och Babel där han var både redaktör och programledare. Han var även 2010 programledare för Gomorron Sverige på tv-kanalen.

Sedan gick han vidare till Sveriges Radio, där han lett en handfull tunga program och poddar på P1. Mellan 2017 och 2021 var Bendjelloul på Dagens Nyheter – men återgick snart till P1 Morgon på Sveriges Radio.

I en intervju 2017 med Dagens Nyheter avslöjar programledaren att han kan tala fyra språk flytande, utöver svenskan. Språken är: franska, tyska, spanska och engelska. Imponerande – och säkert hjälpsamt i buren.

Intressanta musikaliska talanger

Tillsammans med sin lagpartner Josefine Johansson har Johar Bendjelloul även jobbat på sina kulturella förmågor.

Spotify kan man hitta låten C U in B3RLIN, av ingen mindre än artisterna Johar Untz och Josefinito. På videoplattformen Youtube finns även en intressant musikvideo med de båda artisterna.

Förlorade sin bror – blev nykter

2014 förlorade Johar Bendjelloul sin bror Malik Bendjelloul. Brodern hade året innan sin död vunnit en Oscar för att ha regisserat filmen Searching for Sugarman. I en intervju med Accent har Johar Bendjelloul berättat om tiden efter:

– Han är fortfarande med mig väldigt mycket. Det är lätt hänt att människor bleknar bort, och det vill jag verkligen inte. Därför känner jag att jag måste fortsätta att tala om honom, och anstränga mig för att tänka på Malik, lite varje dag, säger han till tidskriften.

I podcasten Värvet talade Johar Bendjelloul även om tiden efter – och beslutet att sluta dricka alkohol då det höll på att söndra honom.

– För att orka med eller för att överhuvudtaget kunna somna på kvällen efter den här förfärliga chocken, så drack jag den alkohol som fanns till hands hemma, säger han i avsnittet och fortsätter:

– Hela kroppen var ju i uppror. Dagen efter bestämde jag mig för att ’nu ska jag inte dricka alkohol’.

Foto: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN