nobelfesten 2022

Därför är inte Jimmie Åkesson bjuden på Nobelfesten 2022

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson portas från Nobelfesten.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Karin Törnblom/TT
På lördag den 10 december är det dags för årets Nobelfest i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Alla riksdagspartiernas respektive partiledare är bjudna på banketten, förutom Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna.
Hänt Nyheter förklarar varför han inte får komma.
Jimmie Åkesson (SD) om inbjudan till Nobelfesten
0:38

Efter reklamen: Jimmie Åkesson (SD) om inbjudan till Nobelfesten

(0:38)

Slå på ljud

Det är Nobelstiftelsens uppdrag att se till att Alfred Nobels testamente efterföljs som det är tänkt. Stiftelsen skapades 1900 och ansvarar för att förvalta Alfred Nobels förmögenhet, att arbetet med att utse pristagare sker på ett oberoende sätt samt att förvalta och utveckla de varumärken och immateriella tillgångar som byggts upp under det senaste seklet.

Det är också Nobelstiftelsen som kort och gott bestämmer vilka gäster som ska bjudas in.

Varje år hälsas traditionsenligt ett visst antal officiella företrädare för olika svenska institutioner välkomna. Några som får gå i år, utöver kungafamiljen med H.M. Konung Carl XVI Gustaf i spetsen, är talmannen Andreas Norlén (M), statsministern Ulf Kristersson (M), utrikesministern Tobias Billström (M), kulturministern Parisa Liljestrand (M), finansministern Elisabeth Svantesson (M), utbildningsministern Mats Persson (L) och Riksbanksfullmäktiges ordförande Bo Broman (SD). Människorna som sitter på dessa poster får komma oavsett partitillhörighet.

Partiledarna får komma på Nobelfesten 2022

Dessutom får riksdagens partiledare komma – alla utom en. Kristersson, Magdalena Andersson, Ebba Busch, Johan Pehrson, Nooshi Dadgostar, Märta Stenevi, Per Bolund och Annie Lööf står på listan. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, 43, gör det inte.

Nobelfesten 2018. Dåvarande finansministern Magdalena Andersson (S) tar en svängom med maken Richard Friberg.

Nobelfesten 2018. Dåvarande finansministern Magdalena Andersson (S) tar en svängom med maken Richard Friberg.

FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Faktum är att Åkesson aldrig blivit inbjuden till Nobelfesten, trots att hans parti suttit i riksdagen sedan 2010. Anledningen är att Nobelstiftelsen inte anser att hans och partiets värderingar och åsikter går i linje med det Nobel står för. Att Sverigedemokraterna numera är Sveriges näst största parti och samarbetar med regeringspartierna spelar ingen roll.

Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism”, skriver de i ett pressmeddelande.

Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, fortsätter de och menar då att Sverigedemokraterna inte har denna respekt.

Jimmie Åkessons svar på nobben från Nobelstiftelsen

Stiftelsens vd Vidar Helgesen visar tydligt att han fortsätter på samma linje som hans föregångare, Lars Heikensten, i frågan om Åkesson. Även 2019 visade stiftelsen tydligt var de står, då de skrev följande:

Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion”.

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) under presskonferensen där regeringsbildningen presenterades. Tre av dessa fyra är välkomna på Nobelfesten.

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) under presskonferensen där regeringsbildningen presenterades. Tre av dessa fyra är välkomna på Nobelfesten.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Dagen efter Nobelstiftelsen lämnade sitt besked om att utesluta Jimmie Åkesson från festligheterna svarade han på några snabba frågor från TT.

– Jag visste inte att jag någonsin bett om att få komma, så jag har inga särskilda synpunkter på det. Det är ju en jätterolig fest, men är man inte välkommen så är det väl inte så roligt att komma på fest, säger han och fortsätter:

– Är man inte välkommen så vill man inte bli inbjuden med vänsterhanden eller armbågen heller.

Uppdukat i den Blå hallen i Stadshuset. Bilden är från festligheterna 2019.

Uppdukat i den Blå hallen i Stadshuset. Bilden är från festligheterna 2019.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Då sänds Nobelbanketten 2022 på SVT1

Nobeldagen firas lördagen den 10 december till minne av den svenske uppfinnaren och ingenjören Alfred Nobel som dog detta datum 1896. Under dagen sker prisutdelningen i Stockholm. Banketten för drygt 1300 människor äger rum i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Banketten live-sänds på SVT1 klockan 20:00 på lördag. Cecilia Gralde, Jessika Gedin, Pernilla Månsson Colt och Victoria Dyring guidar tittarna genom festernas fest.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Karin Törnblom/TT, Anders Wiklund/TT, Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN