Jens var med vid masslakten av delfiner på Färöarna: ”De lider lite”

Delfinslakt och Jens Mortan Rasmussen

1 428 delfiner dödades i den årliga delfinjakten på Färöarna.
Traditionen har liknats vid en massaker och kallas nu för en internationell kris.
– Jo, djuren lider lite. Det måste vi säga, säger delfinjägaren Jens Mortan Rasmussen till TV4.

Färöarna har fått hård kritik efter den brutala delfinmassakern som slutade med att hela 1 428 delfiner av arten vitsiding fick sätta livet till den 12 september i år.

Massakern är ett resultat av en 1000-årig tradition som kallas för Grindadráp, där man ser jakten som ett naturligt sätt att skaffa mat till lokalbefolkningen.

Folk har reagerat kraftigt på filmklipp och bilder som visar när motorbåtar jagar delfinerna i flera mil för att driva in dem mot stranden. Det slutar sedan med att de huggs ihjäl med kniv.

Delfinslakt på Färöarna

Massakern är ett resultat av en 1000-årig tradition som kallas för Grindadráp.

TV4/Skärmdump
Delfinslakt på Färöarna

1 428 delfiner av arten vitsiding fick sätta livet till under slakten den 12 september

TV4/Skärmdump

Rekordhöga slakten får premiärministern att reagera

Även Färöarnas valjägarförening har medgett att det gått för långt. Förra året slaktade man 35 delfiner, vilket får anses vara aningen mindre än årets rekordhöga siffra på 1 428 delfiner.

Massakern har även fått den självstyrande ögruppens regering att reagera och premiärminister Bárður á Steig Nielsen har i ett pressmeddelande sagt att det inte spelar någon roll att vattendjuret inte klassas som utrotningshotat.

– Vi ser allvarligt på det här ärendet. Även om jakten anses hållbar så kommer vi att titta noga på delfinjakterna och vilken roll de ska spela i det färöiska samhället. Regeringen har beslutat att inleda en utvärdering av reglerna om fångst av vitsidingar, säger han.

Delfinslakt på Färöarna

Motorbåtar jagade delfinerna i flera mil innan man lyckades driva in dem till stranden.

TV4/Skärmdump

Bilder från delfinslakten på Färöarna 2019.

ANDRIJA ILIC

Försvarar jakten: ”Vi tycker att det är en bra resurs”

Kritiken har varit massiv. De döda delfinerna och färgen av det blodröda vattnet har lämnat många illa berörda. TV4 och reportern Johan Fredriksson har varit på plats för att prata med det jaktlag som var ansvariga för slakten, som beskrivs som en av de värsta internationella kriserna på flera år.

Regin Bordoy, ordförande Skalabotnur jaktlag, hävdar att det är en nödvändig tradition.

– I dag argumenteras det att vi inte behöver det längre men vi tycker att det är en bra resurs, som vi har rätt att ta till vara på, säger han till TV4.

Regin Bordy

Regin Bordoy håller inte med om kritiken och tycker att dödandet av delfinerna är en nödvändig resurs.

TV4

Jägarens svar: ”Djuren lider lite”

Val- och delfinjägaren Jens Mortan Rasmussen försvarar slakten och säger till kanalen att massakern är ”en del av oss” och att ”det är sättet vi skaffar vår mat på”.

I TV4:s inslag visar han upp en kniv som används vid slakten och säger att den är ”så pass lång att den kan nå ner till allt”. På frågan om djuren lider svarar han:

– Jo, djuren lider lite. Det måste vi säga. Det är därför det viktigaste för oss är att ta livet av dem så fort som möjligt.

Jens Mortan Rasmussen

Jens Mortan Rasmussen visar upp en kniv som används vid delfinslakten. Han beskriver den som ”så pass lång att den kan nå ner till allt”.

TV4
Jens Mortan Rasmussen

”Jo, djuren lider lite”, säger Jens Mortan Rasmussen till TV4.

TV4

Hårda kritiken från ö-bon: ”Jag skäms”

Miljöorganisationen Sea Shepherd har reagerat kraftigt på delfinmassakern och hävdar att den både kan dra ut på tiden och att jakten, som av jägare beskrivs som organiserad, ofta är oorganiserad.

Det finns också boende på Färöarna som kritiserar traditionen. En av dem är Anna Louisa Joensen, som bor i huvudstaden Torshamn.

– Den här jättestora delfinslakten fick mig att känna mig illa till mods. När jag är ute och reser vill jag gärna kunna säga att jag kommer från Färöarna. Just nu vill jag inte säga att jag kommer från Färöarna för jag skäms över att vara en del av den kultur som genomfört den här slakten, säger hon till TV4.

LÄS OCKSÅ: Döda valen på Öland en dyr historia – Naturvårdsverket betalar

LÄS OCKSÅ: Snigelhjälten du bör hålla utkik efter i trädgården

Foto: TV4/skärmdump, ANDRIJA ILIC

Senaste nytt