brott

Programledarens förvåning efter Leif GW:s erkännande: ”Vad säger du?”

Leif GW Persson och Jenny Alversjö.

FOTO: TV4
Statssekreteraren PM Nilsson har hamnat i blåsväder efter avslöjandet om hans olagliga ålfiske.
Nu erkänner även Leif GW Persson en liknande synd.
– Jag höll på med sånt där, avslöjar han i Nyhetsmorgon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ardalan Shekarabi (S): ”Oacceptabelt att ljuga för polisen”
1:42

Efter reklamen: Ardalan Shekarabi (S): ”Oacceptabelt att ljuga för polisen”

(1:42)

Slå på ljud

Leif GW Persson, 77, dyker regelbundet upp i tv-rutan för att prata om aktuella brott och saker som pågår i samhället. I söndags medverkade han i Nyhetsmorgon för att bland annat diskutera Sveriges senaste politiska skandal: statssekreterare PM Nilssons olagliga ålfiske.

Under intervjun avslöjade kriminologen en mycket oväntad fakta som fick programledaren Jenny Alversjö att sätta orden i halsen.

— Nej men vänta...säger du att..., sa hon förvånat.

Patrik Svensson: ”Omdömeslös och kriminell person”

Statssekreteraren PM Nilsson, 54, är Ulf Kristerssons högra hand. Nyligen tog han emot ett strafföreläggande och höga böter för att ha fiskat ål – något som, utan tillstånd, är olagligt i Sverige.

Vid två tillfällen nekade Nilsson till brottet som han misstänktes för. Den ena gången ska ha inträffat under julen förra året då han valts till statssekreterare. Efter detta ringde Nilsson upp polisen självmant och ändrade sin historia. Brottet kostade honom 38 000 kronor i böter.

PM Nilsson.

PM Nilsson är Ulf Kristerssons statssekreterare.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och många har reagerar starkt. Socialdemokraterna valde även att KU-anmäla Ulf Kristersson eftersom han varit medveten om brottet.

– Det är inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent i december aktivt har vilselett polisen. Vi har landat i att det inte är lämpligt att han är kvar som statssekreterare, säger socialdemokraten Ardalan Shekarabi till Dagens Nyheter.

– När han (PM Nilsson, red. anm.) ger sig ut och tjuvfiskar ål så avslöjar han sig själv som inte bara en omdömeslös och kriminell person utan också som en person som faktiskt inte bryr sig. Han orkar inte respektera allt det arbete som görs för att försöka bevara en biologisk mångfald och förhindra massutrotningen, sa författaren bakom Ålevangeliet Patrik Svensson till SVT.

Ulf Kristersson.

När PM Nilsson anställdes var Ulf Kristersson medveten om hans brott.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Leif GW:s avslöjande i direktsändning

I Nyhetsmorgon avslöjades nästa brott. I direktsändning berättade nämligen kriminologen och författaren Leif GW Persson att PM Nilsson inte är ensam om att tjuvfiska.

– Jag höll på med sånt där när jag var yngre, erkänner GW, men understryker att han inte gör det längre.

– Har jag gjort det efter 50? Svar nej! konstaterar han.

Avslöjandet får programledaren att tappa hakan.

— Nej men vänta...säger du att du tjuvfiskade när du var yngre alltså?, frågar Jenny Alversjö varpå GW förklarar att han främst tjuvjagade.

Leif GW klargör dock att han tycker att det finns viktigare saker att ta tag i.

FOTO: TV4/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN