hemska händelser

Hästar sprang över Jennies dotter: ”Hann tänka att hon försvann”

Cataleya.

FOTO: Privat
Jennie Ekberg Karlsson, 27, skulle ta in hästarna för natten tillsammans med sambon och dottern Cataleya i barnvagn.
Panik utbröt när hästarna skrämdes av vargen och mitt i allt tumult hamnade dottern under hästarnas hovar.
– Jag ser bara hennes ögon rulla bakåt och hon blir blå, berättar Jennie för Hänt Nyheter.
Christinas varning – bebisen höll på att kvävas
0:33

Efter reklamen: Christinas varning – bebisen höll på att kvävas

(0:33)

Slå på ljud

Jennie Ekberg Karlsson, 27, hade just nattat sina två äldre barn i hemmet i Älmhult när det var dags att kvällsfodra hästarna. Tillsammans med sambon och sex månader gamla dottern Cataleya gick de ut i hagen till de två hästarna Leah och Fille för en sista matning för natten.

Just när hästarna börjat äta utbröt panik när de hörde en varg yla i närheten. De panikslagna hästarna kastade sig åt alla håll och mitt i allt låg lilla Cataleya i barnvagnen.

– En häst hoppade på mig och samtidigt som den gör det ser jag hur den andra hästen hoppar på sambon och försöker hoppa över vagnen med Cataleya i, berättar en uppskakad Jennie.

Hon berättar hur vagnen välter och hur sambon mirakulöst får tag i dottern som hamnat mellan hästens ben. Flickan har fått sig en rejäl spark.

– När jag kommer fram till Cataleya och sambon ser jag bara hennes ögon rulla bak och hon blir blå, säger Jennie och fortsätter:

– Där och då hann jag tänka att hon försvann.

Jennies hästar Leah och Fille.
FOTO: Privat

”På något magiskt sätt har jag lyckats ringa 112”

Händelseförloppet gick fort och Jennie har svårt att förstå hur hon och sambon lyckades agera för att rädda dotterns liv.

– På något magiskt sätt har jag ändå lyckats ringa 112 och jag minns hur arg jag blev när jag fick höra att det var kö och att man skulle vänta kvar, säger Jennie.

Det tog 25 minuter från samtalet till att ambulans och brandkår nådde familjens hem. Jennie beskriver det som de längsta minutrarna i hennes liv. Under tiden som de inväntade hjälp tog de sig tillbaka till huset. Med hjälp av flickans morfar klippte de upp Cataleyas kläder och gjorde sitt bästa för att hålla igång hennes andning. Jennie berättar att så länge flickan skrek visste de att hon andades.

Cataleya innan olyckan.
FOTO: Privat

– När hon lugnade ner sig blev hon likblek så jag vet att jag kämpade för hennes skrik, berättar hon.

Cataleya kom undan lindrigt med flera frakturer

När ambulansen kom fram blev allt som en dimma för Jennie. Hon hade varit övertygad om att den inte skulle hinna fram i tid.

– Vi åkte direkt. Jag följde med henne i ambulansen och fick hålla henne hela vägen. Sambon fick lugna sig lite hemma innan brandmannen lät honom köra efter.

Cataleya på sjukhuset.
FOTO: Privat

Cataleya kördes till universitetssjukhuset i Lund där läkarna konstaterade att flickan fått fem brutna revben, en punkterad lunga och blåmärken på den andra lungan.

– Hon har väldigt lite skador för att ha varit med om vad hon har varit med om, alla är lika förvånade, berättar mamma Jennie.

Cataleya röntgades och togs sedan genast in i operationssalen där läkarna satte in ett dränage i hennes lunga. De brutna revbenen hoppas de ska kunna läka av sig själva eftersom en operation skulle innebära risker. Under torsdagen är det fortsatt oklart hur läkarna ska gå vidare.

– Hon har sjukt starka mediciner som de försöker hålla henne balanserad på så hon kan vara vaken lite utan att ha ont. De vet inte om de kommer behöva lägga henne i respirator om de inte kan sänka medicinerna inom de närmsta dygnen, förklarar Jennie.

Cataleya på sjukhuset.
FOTO: Privat

Föräldrarna klandrar sig själva

På Facebook vädjar Jennie till andra att hålla om sina nära och kära lite extra – när olyckan är framme går det fort. Hon berättar att föräldrarna klandrar sig själva för att ha tagit med dottern ut i hästhagen, men stödet på sociala medier är enormt.

Jennie beskriver Cataleya som den gladaste 6 månaders bebisen hon någonsin träffat.

– Hon är alltid glad och har många roliga läten för sig. Hon har precis kunnat börja sitta själv och envis är hon, säger mamman.

I nuläget räknar Jennie och sambon varje sekund som en vinst.

Cataleya innan olyckan.
FOTO: Privat

– Vi har inte riktigt kommit ikapp, vi båda var inställda på att hon försvann där. Så vi har inte riktigt förstått att vi är här med henne idag, kämpandes. Varje andetag är en stor seger för oss. Men även om hon är rejält påverkad av smärtlindring kommer det ändå fram lite av hennes egenskaper. Så hon är en riktig kämpe med en riktigt bra änglavakt, berättar Jennie.

Först fick Cataleya en säng på intensivvårdsavdelningen, men på onsdagen fick familjen flytta ner till avdelning 67. Till en början hade hon ständig övervakning i rummet. Nu kommer personalen bara in då och då för att titta till henne.

Även Jennie och hennes sambo har fått ett eget rum på avdelningen för att kunna vara så nära dottern som möjligt. Jennie och sambon har tagit ledigt från jobbet för att kunna vara med Cataleya och som prognosen ser ut nu kommer de behöva stanna i flera veckor.

– Hon kämpar på allt vad hon kan. För omständigheterna hon har varit med om mår hon bra. Läkarna verkar också förvånade över hur "bra" hon mår, säger Jennie.

FOTO: Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN