Jan Björklunds svåra tid med frun Anette: ”Gråtfärdig”

Jan Björklund och Anette Björklund Brifalk

Jan Björklund och Anette Björklund Brifalk försökte skaffa barn på egen hand i flera år.
Nu berättar de allt om den tuffa barnkampen.
– Jag kan bli gråtfärdig när jag tänker på det, säger Jan Björklund i tv-programmet ”Tillsammans med Strömstedts”.
0:39

Efter reklamen: Jan Björklund om barnfrågan: "Det blev jobbigt"

(0:39)

Slå på ljud

Vetgiriga Jenny, 49, och Niklas Strömstedt, 63, fortsätter att besöka kändisar för att komma in på djupet i deras privatliv.

Den här gången har de lämnat Sverige för att ta sig till Italiens huvudstad Rom, där den före detta partiledaren Jan Björklund, 59, bor med hustrun Anette Björklund Brifalk, 60, och jobbar som ambassadör.

– Jag har ju aldrig varit med i tv förut. Det är lite nytt och lite pirrigt att prata om relationer med andra, säger Anette i Tillsammans med Strömstedts.

Anette Björklund Brifalk

Anette Björklund Brifalk säger i ”Tillsammans med Strömstedts” att hon aldrig varit med i tv och att det är lite prrigt att prata om sitt privatliv.

TV4

Så träffades Jan och Anette

Paret träffades 1986. Anette hade nyligen gått ut universitetet och landat en praktikplats på dåvarande Folkpartiets riksdagskansli. Jan var aktiv i ungdomsförbundet och under en festtillställning slog det gnistor direkt.

De hamnade vi samma bord och påbörjade ett samtal som de bestämt hävdar pågår än i dag. Dagen efter festen gick de på Gröna lund, åt glass och Jan Björklund avslöjade att han var kär i Anette.

Sedan den dagen har de varit oskiljaktiga. De förlovade sig 4 juli 1988 och har i dag varit gifta i 30 år. Viljan att vara med varandra har varit bestämd sedan dess.

Anette Björklund Brifalk och Jan Björklund

Anette Björklund Brifalk och Jan Björklund har varit gifta i 30 år.

TV4

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Tuffa barnkampen: ”Smärtsam resa”

Men allt har inte varit guld och gröna skogar. Jan och Anette hade försökt skaffa barn ett tag när de förstod att det inte gick. Den familj som de pratat och drömt om kändes vid tillfället långt borta.

– Det var en ganska lång och stundtals smärtsam resa som vi gjorde, eftersom vi pratat om att bilda familj och helt plötsligt så gick inte det. Allt hade gått som på räls fram tills det och det fanns inte med i beräkningen att det inte skulle gå, säger Anette.

Men att skaffa barn var något som betydde mycket för både Anette och Jan. Därför började de titta på andra alternativ och beslutade sig för att adoptera ett barn. Efter en lång process kom samtalet paret väntat på så länge: ett barn i Korea väntade på dem.

Jan Björklund med sonen Jesper

Jan Björklund med sonen Jesper, 20.

TV4
KÄMPIGT Ulf Kristerssons svåra tid med frun Birgitta Ed

”Gråtfärdig när jag tänker på det”

Jan och Anette åkte dagen efter samtalet. Den före detta partiledaren beskriver mötet med sonen Jesper som fantastiskt och kände direkt att det var hans barn.

– Det var omedelbart, anknytningen skedde direkt och om inte vi tar hand om det här lilla knytet så finns det ingen annan som gör det, säger Jan Björklund.

I dag är de föräldrar till två söner. När de skulle hämta hem sonen Gustav så följde Jesper med. Jan Björklund säger att sonen, som då var fyra och ett halvt år, trodde att de skulle lämna tillbaka honom.

– Då säger han vid något tillfälle ”ska ni byta ut mig nu?” Då hade han funderat på det här ett tag, men inte vågat fråga. Han hade varit skräckslagen för att vi skulle lämna tillbaka honom i Korea. Jag kan bli gråtfärdig när jag tänker på det.

Tillsammans med Strömstedts sänds 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Jan Björklund, Anette Björklund Brifalk, Jesper och Gustav

Jan Björklund, Anette Björklund Brifalk med sönerna Jesper och Gustav på Gröna Lund – samma plats där Janne och Anette åt glass och blev kära i varandra.

ORRE PONTUS/Aftonbladet/TT

LÄS OCKSÅ: Magdalena Anderssons hemliga liv med maken och barnen

LÄS OCKSÅ: Hanif Balis RADERADE inlägg – erbjöd pengar till centerpartist

Foto: TV4, ORRE PONTUS/Aftonbladet/TT

SENASTE NYTT!