hemska händelser

James Bulgers mördare kan släppas fri – trots vädjan från offrets pappa

James Bugler, foto från polisen.

FOTO: TT
Barnamördaren Jon Venables, 40, kan vara på fri fot om bara några veckor.
Venables har suttit fängslad för mordet på treåriga James Bulger som han begick som tioåring.
Nu vädjar offrets pappa om att mördaren inte släpps.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bygger egen eldkastare – barnen älskar den
0:31

Efter reklamen: Bygger egen eldkastare – barnen älskar den

(0:31)

Slå på ljud

Om några veckor tillåts Jon Venables, 40, prövas för villkorlig frigivning. Detta efter att han den senaste tiden har skött sig bra i fängelset. En villkorlig frigivning kan innebära att barnamördaren är tillbaka på Englands gator inom en snar framtid.

Venables är dömd för mordet på treåriga James Bulger i Liverpool i februari 1993. Venables var då tio år gammal.

Till tidningen The Sun vädjar offrets pappa Ralph om att mördaren inte släpps lös.

– Om Venables går som en fri man samtidigt som det gått 30 år sedan vi förlorade våran vackra pojke – det skulle vara det ultimata sveket, säger Ralph.

Pojkarnas syfte var att kidnappa ett barn för att döda

Det var den 12 februari 1993 som den brutala tragedin inträffade. Jon Venables, då tio år gammal, skolkade från skolan tillsammans med jämgamla kompisen Robert Thompson. Pojkarna befann sig i New Strand Shopping Centre i Liverpool där flera övervakningskameror fångade pojkarna när de snattade olika saker. Bland annat godis, en trolldocka och batterier.

Samtidigt som pojkarna levde rövare i köpcentret anlände treåriga James Bulger tillsammans med sin mamma Denise för att handla. Strax efter halv fyra tiden upptäckte Denise att sonen var borta.

Övervakningskamerabild som visar hur Venables leder iväg pojken.

Venables och Thompson lockade med sig James Bulger när hans mamma Denise var inne i en chark-butik.

FOTO: PA/TT

Filmer från övervakningskameror har i efterhand visat hur de två pojkarna, Venables och Thompson, lockar med sig treåringen ut från varuhuset. En stillbild från en övervakningskamera visar hur den morddömde Venables håller pojken i handen och går mot utgången.

I förhör medgav en av pojkarna att de var i varuhuset för att hitta ett barn att röva bort och mörda.

James Bugler, 3, misshandlades brutalt

Tillsammans med offret vandrade pojkarna flera kilometer genom Liverpool. 38 vittnen såg pojkarna tillsammans med den gråtande pojken som de vid ett tillfälle hängt upp och ned och släppt på huvudet. Endast två personer konfronterade gärningsmännen som då ljög och sa att James Bulger var deras lillebror.

Bilder från när pojkarna greps av polisen.

Pojkarna dömdes till åtta års i fängelse och frigavs 2001.

FOTO: PA/TT

Vid ett nedlagt järnvägsspår misshandlade pojkarna treåringen till döds. De hade bland annat klätt av honom naken på nedre delen av kroppen, sparkat på honom, lagt batterier i hans mun och slagit honom i huvudet med ett järnrör. Pojken lämnades på ett järnvägsspår där han sedan blev överkörd. Obduktionsrapporten visar dock att pojken dog innan det.

Han hittades först två dagar efter sitt försvinnande.

Gärningsmännen fick åtta års fängelse och frigavs 2001. Redan 2010 var Venables tillbaka i fängelset efter att ha brutit mot villkoren för sin frigivning. Den 23 juli 2010 erkände han sig skyldig till grovt barnpornografibrott. Efter det har han återigen släppts för att dömas för samma brott igen 2018 – då till 40 månader i fängelse.

Ett foto på James Bulger.

James Bulger blev bara tre år gammal.

FOTO: PA Wire/TT

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Jon Venables kan bli frigiven igen

Efter att ha dömts 2018 har Venables skött sig bra och om några månader kommer han att prövas för villkorlig frigivning. James Bulgers pappa Ralp ser det som ett svek.

– Vi vet att Venables aldrig kommer att rehabiliteras. Han är väldigt sjuk och farlig, säger han och fortsätter:

– Det här är en fullvuxen mördare och pedofil som myndigheterna vill släppa tillbaka in i samhället utan att någon vet vem han är.

James Bulgers gravsten i Liverpool.

James Bulger är begravd i Liverpool där hans gravsten kantas av två änglar.

FOTO: Ian Hodgson/TT

På grund av stora säkerthetsrisker heter gärningsmannen inte längre Jon Venables. Han har nu en skyddad identitet för att inte utsättas för brott vid frigivning.

Ralph vädjar att mördaren inte ska släppas lös. Men han har inga höga förhoppningar.

– Jag förbereder mig för de värsta nyheterna eftersom jag inte längre känner någon tillit till det skeva systemet i det här landet.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN