Isabell, 37, fick cancerbesked två månader efter sonens födelse

10 okt, 2022 
https://image.hant.se/daniel-byline-2.jpg.jpg?imageId=8773938&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Daniel Sörensen
Tvåbarnsmamman Isabell Segerstedt fick besked om bröstcancer två månader efter sonens födelse
Varje dag insjuknar 20 svenska kvinnor i bröstcancer.
Isabell Segerstedt, 37, hade precis fött sin andra son när hon fick reda på att hon hade kronisk cancer som spridit sig.
– Läkaren sa, ”det kan faktiskt vara så att du inte klarar det här”. Och då rasade ju hela världen!, säger hon i Nyhetsmorgon.
Annons
Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

Oktober är den stora bröstmånaden då Cancerfonden har sin välkända Rosa bandet-kampanj varje år. Då uppmärksammas flera gripande historier och tragiska livsöden runtom i landet.

Tvåbarnsmamman Isabell Segerstedt var med i Nyhetsmorgon i lördags. Då berättade hon om sitt cancerbesked.

Hon hade precis fött sin andra son. När han var två månader gammal upptäckte hon en knöl i bröstet.

– Eftersom jag ammade var jag helt övertygad om att det var mjölkstockning. Knölen växte väldigt snabbt, så bröstcancer var inget jag hade kunnat föreställa mig. Men när jag gick till läkare och man konstaterade bröstcancer så blev jag förstås chockad och ledsen, säger hon i Nyhetsmorgon.

Kände en överlevnadsinstinkt

Eftersom det i dag är ganska vanligt att överleva just bröstcancer var Isabell redan i ett tidigt skede hoppfull om att bli helt frisk igen. Enligt statistiken överlever nämligen åtta av tio kvinnor som får ett bröstcancerbesked. Men efter några veckors behandling fick hon ändå beskedet att cancern hade spridit sig till levern.

Annons

– Jag frågade, ”jaha, vad innebär det här då?” och han sa, ”det ser inte bra ut. Det kan faktiskt vara så att du inte klarar det här”. Och då rasade ju hela världen!, säger hon.

Hennes söner Gabriel och Alexander var fyra år respektive fyra månader när Isabell fick det olyckliga beskedet.

Jenny Strömstedt programledde Nyhetsmorgon under lördagen.

– Det gav mig en otrolig överlevnadsinstinkt, att jag måste överleva det här för mina barn, min familj och min man. Att bli ensamstående pappa med två små barn är inte det som man kanske hade tänkt sig i livet. Så jag tror att jag hittade någon typ av kraft i att känna att jag måste överleva för mina barns skull, säger hon.

Blivit bättre efter operationen

Hon berättar att både hon och maken pratat mycket med den äldsta sonen Gabriel om mammans sjukdom och att hon kanske inte kommer överleva.

Annons

– Han är en väldigt klok pojke och en inkännande människa. Ibland tänker jag var det rätt eller inte? Det är klart att det har påverkat honom mycket och att han har känt en stor oro och sorg även om jag i dag lever fortfarande, säger hon.

Under sjukdomstiden har Isabell fått flera positiva besked, då medicinerna fungerat och tumören sett ut att minska i storlek. Då har familjen varit noga med att fira varje framsteg.

När det var som värst hade hon sju metastaser (dottertumörer) i levern och en stor tumör i bröstet. Efter den inledande behandlingen gick cancern tillbaka, men sedan fick hon ett återfall under våren. Brösttumören började växa igen.

Nu har hon gjort en bröstoperation och det börjar äntligen se bättre ut igen. Hon är fortfarande sjuk, men ser ljust på framtiden. I nuläget går hon fortfarande på underhållsbehandling var tredje vecka på sjukhus.

FOTO: TV4

Annons