Ytterligare vapenpaket till Ukraina på gång

Ytterligare vapenpaket till Ukraina på gång

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att regeringen förbereder ytterligare ett militärt paket till Ukraina, i "närtid". Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Regeringen förbereder ytterligare ett militärt stödpaket till Ukraina "så snart det går".

– Vi arbetar nu i nära dialog med internationella partners och ukrainarna om nya stödpaket, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Men exakta datum och innehåll är något som Jonson ber att få återkomma om.

TT: Närtid, vad betyder det?

– Så fort det går. Det är viktigt att man levererar på de utfästelser man har gjort och det har vi gjort på det nionde paketet och vi håller på med det tionde paketet, säger Pål Jonson till TT under den stora säkerhetskonferensen i München.

Ett symboliskt datum i närtid skulle kunna vara den 24 februari, årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina.

Miljarder senast

Det är bara en månad sedan regeringen presenterade det tionde och största paketet hittills med vapen och andra typer av militärt stöd till Ukraina. Det angavs vara värt över 4 miljarder på sikt och innehåller bland annat 50 stridsfordon 90, pansarskott och luftvärnsrobotar.

Regeringen flaggade då för ett beslut om att skicka ett antal enheter av artillerisystemet Archer till Ukraina, men det kräver en del förberedelser. Försvarsmakten har fått till den 3 mars på sig att redogöra för möjligheterna vad gäller Archer och det uppdraget ligger kvar.

Utesluter inte

Pål Jonson har tidigare, flera gånger, sagt att han inte utesluter att också skicka stridsvagnar av typen Leopard till Ukraina. Sverige har ett hundratal sådana av en av de varianter som finns.

På konferensen i München uppmanar den tyske förbundskanslern Olaf Scholz alla de länder som har den tysktillverkade Leopardvagnen att bidra till Ukraina. En möjlighet för Sverige skulle kunna vara att sköta låta utbilda ukrainare, till exempel.

– Senast för ett par dagar sedan träffade jag den polske och tyske försvarsministern. Vi är öppna för att skicka stridsvagnar men vi har sagt att kärnan i vårt markstridsbidrag ligger på de 50 stridsfordonen CV 90, säger Jonson.

– Det är väldigt viktigt att vi utbildar, ordnar med logistik och underhåll (läs: för stridsfordonen). Sedan är vi öppna för att bidra med Leoparder, framhåller försvarsministern.

Han säger att det som är viktigt nu är inte att skicka hela vapensystem utan gemensamt bygga förmåga i Ukraina. Och då är träning, logistik och underhåll nog så viktigt. Han har fört samtal med den ukrainske försvarsministern om detta och Ukraina värderar nu vad som är viktigast att få från Sverige.

FRÅN FÖRSTASIDAN