Wykman ser ingen akut risk med utförsäljningar

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister. Arkivbild
Regeringen ser ingen akut risk för att samhällsviktiga fastigheter ska säljas till olämpliga ägare.
Men staten har beredskap att agera, om till exempel säkerhetsintressen drabbas, enligt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Den här regeringen kommer alltid att agera för den finansiella stabiliteten, för skattebetalarnas pengar och för att värna viktiga intressen, till exempel Sveriges säkerhet, säger han.

Han deltog på fredagen i en riksdagsdebatt om ägandet av samhällsviktiga fastigheter.

Bakgrunden är att det höga ränteläget satt marknaden för kommersiella fastigheter under press. Till exempel kan fastighetsbolaget SBB komma att behöva sälja av sitt bestånd, som bland annat består av skolbyggnader, stadshuset i Borlänge och regementslokaler i Falun.

Oro finns för att känsliga, samhällsviktiga fastigheter ska hamna hos olämpliga ägare.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har krävt att regeringen ska snabbutreda om staten ska få förtur att köpa tillbaka fastigheter från det krisande fastighetsbolaget SBB.

Lugn och ro

I riksdagsdebatten manade Wykman till lugn.

– SBB har själva meddelat att man inte avser att sälja fastigheter till någon fastighetsägare som inte är acceptabel för hyresgästerna, sade han.

Annons

Wykman lade till att om staten skulle behöva agera, så får det inte ske på sådant sätt att det ökar oron på fastighetsmarknaden ytterligare.

– Förslag som upplevs som tvångsköp är inte i Sveriges intresse. Den här marknaden behöver nu så mycket lugn och ro som möjligt, sade han.

När det gäller att skydda svenska säkerhetsintressen så har regeringen lagt fram ett lagförslag om ett nytt granskningssystem för att kunna stoppa utländska direktinvesteringar eller uppköp av svenska företag. Lagen är tänkt att träda i kraft 1 december.

Regeringen låter också utreda förslag på en statlig förköpsrätt som syftar till att skydda totalförsvaret, till exempel om det finns en olämplig köpare till en fastighet i ett försvarsmässigt känsligt område.

Däremot har en utredning om förköpsrätt för kommunerna, till exempel för köp av nyckelfastigheter för att underlätta för samhällsomvandling och för att motverka segregation, lagts ned. Det fick Wykman kritik för från oppositionen i riksdagsdebatten.

Annons