World Jewish Congress oroas av SD

World Jewish Congress oroas av SD

Ronald Lauder, ordförande för World Jewish Congress, och statsminister Ulf Kristersson (M) vid invigningen av WJC:s nordiska kontor.

Christine Olsson/TT
Det är bekymmersamt att ett parti med nazistiska rötter samarbetar med den svenska regeringen, menar Ronald Lauder, ordförande i World Jewish Congress (WJC).
– Det bekymrar mig väldigt mycket, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sverige var en tillflyktsort för många som flydde undan nazisternas grymhet före och under andra världskriget, menar Lauder som är i Stockholm för torsdagens invigning av WJC:s nordiska kontor.

– Vi har alltid velat ha det nordiska kontoret här i Sverige, och jag är mycket glad att det händer, säger han till TT.

Flera ex-statsministrar

Lauder och statsminister Ulf Kristersson (M) har precis talat vid den officiella öppningsceremonin. På plats fanns bland annat politiker från flera riksdagspartier, inklusive de före detta socialdemokratiska statsministrarna Magdalena Andersson och Stefan Löfven.

– Statsministerns närvaro är väldigt viktig, även närvaron av de före detta statsministrarna, säger Lauder.

Att Ulf Kristersson kunnat bilda regering på grund av stöd från Sverigedemokraterna, som har rötter i nazismen, är inget som gått Ronald Lauder obemärkt förbi.

– Det bekymrar mig väldigt mycket, säger han.

TT: Tycker du att den bästa lösningen är att ignorera dem eller att samarbeta inom andra frågor?

– Det vill jag inte svara på, säger Ronald Lauder.

Kristersson: Växande antisemitism

Han menar att Sverige är viktigt för judar över hela världen.

– Jag har träffat många vars mor- och farföräldrar kom hit under flykten från Nazityskland. Sverige har alltid varit en trygg plats för många människor, och jag vill att det ska fortsätta vara det.

Ulf Kristersson lyfte i sitt tal fram de utmaningar som finns med växande antisemitism. I dagarna utsattes till exempel Judiska ungdomsförbundet för en hatstorm på Twitter efter att ha delat ett kritiskt inlägg med en bild på en kvinna poserande framför ingången till det före detta koncentrationslägret Auschwitz.

– Min regering och jag kommer inte att förbli tysta inför krympande frihet för svenska judar. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att bekämpa antisemitism, sade Kristersson.

FRÅN FÖRSTASIDAN