Viteskrav mot akutsjukhus ifrågasätts – igen

Viteskrav mot akutsjukhus ifrågasätts – igen

Sunderby sjukhus, mellan Luleå och Boden, behöver göra mer för att säkra tillräckligt antal vårdplatser, enligt Ivo. Arkivbild.

Bertil Ericson/TT
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kräver tio miljoner kronor i vite av Region Norrbotten. Motiveringen är att det fortfarande saknas vårdplatser vid Sunderby sjukhus. Men regionen är beredd att överklaga.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Det är långt ifrån självklart att Ivo har rätt att bestämma hur många vårdplatser en region ska ha tillgängliga", säger Ulf Bergman, t f regiondirektör, i ett pressmeddelande.

Därmed kan Norrbotten följa efter Region Uppsala, som motsatt sig det viteskrav Ivo ställt gällande Akademiska sjukhuset.

Ivo har granskat totalt 27 akutsjukhus i landet och kritiserat samtliga för brist på personal och därmed vårdplatser. Bristen har lett till såväl vårdskador som dödsfall bland patienterna, enligt Ivo.

Både Akademiska sjukhuset och Sunderby sjukhus fick vitesförelägganden, men Akademiska sjukhuset överklagade och fick beslutet upphävt av kammarrätten. Enligt kammarrätten finns det inga uttryckliga bestämmelser om antal vårdplatser i lagen.

Ivo har i sin tur överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, rapporterar Läkartidningen.

Nu är alltså även Region Norrbotten inställd på att vända sig till domstol. Regionen har rapporterat vilka åtgärder som satts in för att säkra tillräckligt många vårdplatser, men också påpekat att mer måste göras. Enligt Ivo räcker inte detta, utan kräver tio miljoner kronor i vite.

Även Arbetsmiljöverket kräver vite av Region Norrbotten. Anledningen är att regionen inte gjort tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön på Sunderby sjukhus. Arbetsmiljöverkets viteskrav ligger på 500 000 kronor, enligt ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN