Vården får 400 miljoner till stärkt beredskap

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Regionerna ska säkra tillgången på prioriterade läkemedel för minst en månads förbrukning enligt överenskommelsen. Arkivbild.Tomas Oneborg/SvD/TT
Regeringen och SKR har kommit överens om ett paket till regionerna på motsvarande 400 miljoner kronor för att säkra tillgången till mediciner.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) handlar om ett paket på 400 miljoner kronor till regionerna för att stärka sjukvårdens arbete med civilt försvar under 2023 och 2024.

För de pengarna ska regionerna enligt ett pressmeddelande säkerställa tillgången till ett utökat sortiment av prioriterade läkemedel för minst en månads förbrukning.

Det är det försämrade säkerhetsläget som skyndar på arbetet med att utveckla och utöka försörjningsberedskapen för sjukvårdsprodukter.

Bristande tillgång till sjukvårdsprodukter kan innebära fara för liv och hälsa. Inte minst under samhällskriser.

"Vi behöver bygga vår krisberedskap utifrån långsiktiga förutsättningar så att den blir en del av sjukvårdens verksamheter och säkerställer en robust lagerhållning i vardagen", säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i pressmeddelandet.

Annons