TRENDAR JUST NU!Exklusivt på HäntMästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinsonSonja Livbom

Väpnad fritagning i Södertälje – flydde i bil

13 apr, 2023 
TT Nyheter
En person fritogs från Kriminalvården på väg till ett tandläkarbesök i Södertälje.
Minst två maskerade gärningspersoner fritog på torsdagen en person från en kriminalvårdstransport i Södertälje och lämnade platsen med bil.
Den fritagne är enligt flera medier en morddömd 17-åring.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fritagningen inträffade i samband med ett tandläkarbesök i centrala Södertälje strax före klockan tio på torsdagsförmiddagen.

När Kriminalvårdens transportörer kom fram till tandläkarmottagningen körde en bil upp jämsides. Ut hoppade flera maskerade personer som under vapenhot fick med sig tonårspojken och körde iväg.

– Det är vad vi bedömer som en väpnad fritagning, eftersom personerna som utförde den var beväpnade med skjutvapenliknande föremål, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Ingen skadad

Ingen av de tre kriminalvårdarna skadades fysiskt i samband med händelsen. Den fritagne var omhändertagen enligt LVU och placerad på ett särskilt ungdomshem.

Polisen har under dagen sökt efter gärningspersonerna och fordonet med bland annat polishelikopter.

– Helikoptern har en bra överblick och kan förflytta sig över ett större område, säger polisens presstalesperson Towe Hägg, som i övrigt är förtegen kring händelsen.

Annons

En förundersökning om grovt olaga hot och grovt vapenbrott har inletts.

Rymningsbenägen

Den fritagne är enligt samstämmiga medieuppgifter en 17-årig pojke dömd för mord. Varken polisen eller kriminalvården har velat bekräfta uppgifterna, men enligt Ulf Mossberg betraktades personen som rymningsbenägen.

– Därför hade han hand- och midjefängsel på sig och det var tre i stället för två transportörer.

I februari inträffade en annan uppmärksammad fritagning i Norrköping, där en dömd brottsling fritogs vid ett sjukhus. Enligt Ulf Mossberg har Kriminalvården sedan dess vidtagit en rad åtgärder för att stärka säkerheten i samband med fångtransporter.

TT: Hur kunde det här hända igen så tätt inpå?

– Det är helt omöjligt att svara på.

Annons