Vanligt med underlivsbesvär av penicillin

Vanligt med underlivsbesvär av penicillin

En längre kur penicillin|V ökar risken för biverkningar och ökar resistensen. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Sveriges mest sålda antibiotikum ger en rad olika biverkningar, däribland underlivsbesvär hos var fjärde kvinna, visar en ny studie.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Penicillin V är den mest sålda antibiotikan och behandlar vanliga bakteriella infektionssjukdomar, som halsfluss orsakad av bakterier av typen grupp A-streptokocker.

En ny avhandling av Karin Rystedt, allmänspecialist och forskare vid Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet, visar att den rekommenderade kuren på tio dagar inte ger bättre klinisk effekt än en kortare kur på fem dagar, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Däremot ger den längre kuren ökade biverkningar. Till exempel drabbades var tredje patient som behandlades med penicillin i tio dagar av diarré, jämfört med var fjärde som behandlades i fem dagar.

I gruppen kvinnor som fick tiodagarsbehandling rapporterade var fjärde, 25 procent, underlivsbesvär i form av främst ökade flytningar och klåda. I gruppen som fick femdagarsbehandling var motsvarande andel 15 procent.

"Att biverkningar var så vanligt förekommande har inte varit känt tidigare, men kunskapen är viktig för patienter som har möjlighet att tacka ja till behandling, eller avstå", skriver Karin Rystedt i pressmeddelandet.

Penicillin V säljs bland annat under varumärkena Kåvepenin, Tikacillin och Fenoximetylpenicillin.

FRÅN FÖRSTASIDAN