V: Regeringen angriper återigen asylsökande

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Tony Haddou. Arkivbild.
Vänsterpartiet är starkt kritiskt till Tidöpartiernas nya direktiv till asylutredningen.
– Det regeringen gör är att man aktivt bygger ut skuggsamhället, säger Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för V.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Regeringen och SD vill bland annat att alla asylsökande ska bo på asylboende under prövningsprocessen, att de under tiden har anmälningsplikt, och att återvändandet ska effektiviseras. Detta ska motverka skuggsamhället, effektivisera asylprocessen och underlätta vad gäller att ge stöd, anser de.

Vänsterpartiet håller inte med.

– Man angriper asylsökande och människor på flykt i stället för att ta itu med de verkliga problem som finns i Sverige, vad gäller nedskärningar i välfärden och vårdkrisen, säger Tony Haddou.

"Skapar försämringar"

Vänsterpartiets främsta kritik gäller dagersättningen. Den är 71 kronor för vuxna ensamstående i eget boende och 24 kronor för ensamstående vuxna på asylboende där måltider ingår.

– Det här blir ännu en utredning som skapar försämringar för en extremt utsatt grupp. Vi har redan de sämsta mottagningsvillkoren för asylsökande och nu vill man göra det ännu sämre. Exempelvis dagersättningen är sämst jämfört med Norden. Man ska klara sig långt under existensminimum på en nivå som inte höjts sedan 1994.

Annons

Snabbare in i samhället

– Lever man under sådana här fattiga och utsatta förhållanden utlämnas man ofta också för utnyttjande på arbetsmarknaden, sexuell exploatering och så vidare, säger Tony Haddou.

V är också starkt kritiskt till att alla asylsökande ska bo på asylboende.

– I dag väljer ju många eget boende, för att anläggningsboendena är för dåliga och ligger för dåligt till. Alla utredningar visar att man med eget boende kommer snabbare in i samhället.

– Migrationsministern är ansvarig för att svara på hur det här ska underlätta integrationen.

Annons