TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Utredning mot Mats Löfving läggs ned

23 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, kommer lägga ned utredningen om grovt tjänstefel där Mats Löfving varit misstänkt. Arkivbild.
Förundersökningen om misstänkt tjänstefel där polischefen Mats Löfving delgetts misstanke kommer läggas ned efter beskedet om att han hittats död i sitt hem.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Med anledning av att den misstänkte enligt uppgift är avliden finns det inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Den kommer att läggas ned", säger vice överåklagare Bengt Åsbäck enligt ett pressmeddelande.

Misstankarna gällde två fall av grovt tjänstefel. Den ena misstanken rörde Löfvings beslut att anställa Linda Staaf som chef för underrättelsenheten på polisen nationella operativa avdelning, Noa, 2015, samt ett senare beslut att tilldela henne ett tjänstevapen. Enligt misstankarna var han jävig i sina beslut då det finns uppgifter om att han samtidigt haft en relation med Staaf, vilket han själv förnekade.

Polisens tillsatta utredare Runar Viksten, som hade fått i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av saken, presenterade under onsdagen sin rapport i ärendet. I den kom han fram till att det hade funnits en relation mellan Mats Löfving och Linda Staaf, och att han hade varit jävig i fyra beslut som rörde Staaf. Det gällde dock inte för beslutet att anställa henne som underrättelsechef på Noa, enligt Vikstens utredning.

Det var under onsdagskvällen som polisen meddelade att Mats Löfving, regionpolischef och ställföreträdande rikspolischef, hade hittats död i sitt hem i Norrköping. Dödsfallet utreds av polisen för att ta reda på vad som har hänt.

Annons