USA tror på ett snart svenskt Natomedlemskap

07 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.
USA förväntar sig ett slutligt godkännande av det svenska Natomedlemskapet inom den närmsta tiden. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan verkar också hålla öppet för att ställa sig bakom Sveriges Natoansökan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan uppgav vid en pressträff i Vita huset på fredagen att det är möjligt att Turkiet och Ungern kommer att godkänna ett svenskt Natomedlemskap vid försvarsalliansens toppmöte i Vilnius i nästa vecka. Men om inte det sker "tror vi att det kommer att ske i en inte för avlägsen framtid".

I ett tv-sänt tal på fredagen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiets oro kring det svenska Natomedlemskapet kommer att diskuteras vid försvarsalliansens toppmöte i Vilnius tillsammans med landets partner på tisdag.

– Vi kommer att fatta det bästa beslutet, oavsett vilket det blir, säger han i turkisk tv enligt AFP.

Men tidigare på fredagen upprepade han sin kritik mot ett svenskt Natomedlemskap.

– Hur kan Turkiet lita på ett land där terrorister springer lösa? Hur kan en nation som inte tar avstånd från terrorism bidra till Nato? frågade han sig under ett tal vid en militär examensceremoni i Istanbul, skriver regeringsvänliga turkiska tidningen Daily Sabah.

Annons

Samtidigt kommer uppgifter att Erdogan och USA:s president Joe Biden möjligen kommer att hålla ett kort möte under Natos toppmöte, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På måndag ska även Erdogan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) träffas under ett extramöte i den litauiska huvudstaden. Mötet ska ske under ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel organisation.

Annons