Två svenska män döda i lavin i Schweiz

Två svenska män döda i lavin i Schweiz

Två svenskar har dött i en lavin i skidorten Verbier i Schweiz. Arkivbild.

Leo Duperrex/Keystone via AP/TT
Två svenska män i tjugoårsåldern har omkommit i en lavin i Schweiz. I området råder hög risk för laviner.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det som UD har bekräftat och känner till är att två svenska män har avlidit i en lavinolycka i Verbier i Schweiz i går. Männen är hemmahörande i Norrland respektive Götaland, säger Nina Kefi på UD:s presstjänst.

Olyckan inträffade i lördags. Enligt lokala medier åkte männen offpist i området nära skidorten Verbier. Det har snöat ymnigt och varit blåsigt i området och det avråds från åkning utanför pisterna.

"Söndag och följande dagar kommer att vara särskilt farliga till följd av lavinsituationen. Vi uppmanar till försiktighet. En lavin tog två liv i lördags", skriver en enhet inom polisen i kantonen Valais som övervakar lavinrisken.

Flera laviner har orsakat dödsolyckor i Alperna under säsongen, där lavinfaran är stor just nu. Under bara några dagar i början av februari omkom sammanlagt elva personer i Alperna. Värst drabbat då var bergen i Österrike, där åtta personer mist livet.

Även flera svenskar har omkommit i lavinolyckor den senaste tiden.

Den 9 mars omkom en svensk man i 50-årsåldern i en lavin i de italienska alperna.

I slutet av februari omkom en soldat anställd vid Norrlands dragonregemente, K4, i en lavin på Kebnekaise.

I början av januari drogs tre svenska skidåkare – alla män i 30-årsåldern – med i en lavin i Norge. En man från Västra Götaland omkom och en av männen fick allvarliga skador.

FRÅN FÖRSTASIDAN