TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Två poliser skadades i attacken i Norrköping

28 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Polis med förstärkningsvapen utanför polishuset i Norrköping efter gårdagens mordförsök på en polis.
På väg från sitt skift knivhöggs en polis allvarligt utanför polishuset i Norrköping. Ytterligare en polis skadades i attacken, enligt Åklagarmyndigheten. Inget tyder på att det finns någon koppling mellan poliserna och gärningspersonen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Det var av allt att döma en isolerad händelse genomförd av en enskild gärningsman. Det finns inte heller någon känd koppling till de målsägande", säger förundersökningsledare och chefsåklagare Torsten Angervåg i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten skriver att två poliser, båda civilklädda, skadades i händelsen.

"Vad gäller motivet så är det för tidigt att ha någon teori om det. Säkerhetspolisen informeras alltid vid den här typen av händelser, men det finns inget som tyder på att det skulle vara en planerad terrorhandling".

En man i 60-årsåldern är på sannolika skäl anhållen för bland annat försök till mord, efter gårdagens händelser, skriver Åklagarmyndigheten.

Attackerades utanför polishuset

Polisen attackerades i måndags eftermiddag, kort efter att han lämnat polishuset och var på väg hem från sitt arbetspass.

– Då uppstod en konfrontation med en allmänhet utanför polishuset vid receptionen. Det slutade med att en polis blev knivhuggen, säger Peter Wahlberg, kommenderingschef och lokalpolisområdeschef i Norrköping, under en pressträff.

Annons

– Tjänstgörande polis ansluter fort till händelsen och oskadliggör gärningsmannen. Man skjuter gärningsmannen.

Polisens skott träffade i gärningsmannens underkropp. Han är inte allvarligt skadad men behövde sjukhusvård, enligt polisen.Tillståndet för den skadade polisen är allvarligt men stabilt.

Allt tyder på att den misstänkte, som är svensk medborgare och känd av polisen sedan tidigare, agerat ensam.

– Det är ett gott utredningsläge, säger John Andåker, chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland.

– Jag vill inte uttala mig exakt på vilket sätt.

Hade med sig "material"

Efter attacken hittade polisen även misstänkt farliga föremål innanför den upprättade avspärrningen.

– I samband med att han kom så hade han med sig material, utredningen får visa hur han hade med sig det, säger Andåker.

Andåker vill inte gå in på vad det rör sig om för föremål men de har kontrollerats av nationella bombskyddet, och jourhavande förundersökningsledare inledde sent på måndagskvällen en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse. 60-åringen misstänks även för det brottet.

Annons

Polishuset i Norrköping vaktas under tisdagen av polispatruller försedda med förstärkningsvapen.

– Vi har skapat oss en regional särskild händelse och ett spår i det är att arbeta med eventuell fortsatt hotbild, ställt mot händelsen som har inträffat. Det innebär inte att vi ser en konkret hotbild, säger Peter Wahlberg.

"Som en film"

Ett vittne berättar för Norrköpings Tidningar att polisen avlossade ett skott mot gärningsmannen precis utanför entrén till polishuset.

– Det var som en film, säger vittnet som såg hela händelsen från sin arbetsplats.

Det är för tidigt att uttala sig om huruvida attacken var medvetet riktad mot den enskilde polisen eller ge andra detaljer om gärningsmannens motiv, enligt polisen.

Den attackerade polisen var själv inte inblandad i något ingripande.

TT: Utreds något terrorbrott?

– Vi har ingen rubricering kring terrorbrott. Rubriceringarna kan alltid ändras, säger Johan Andåker.

Kontakt med Säpo

Polisen i Norrköping är i kontakt med Säpo efter händelsen, men säkerhetspolisen vill inte kommentera vilken inblandning man har i utredningen.

– Säkerhetspolisen har ett löpande och nära samarbete med Polismyndigheten, och det har vi även i det här specifika ärendet. Med det sagt så brukar vi inte gå in i detalj och beskriva hur samarbetet ser ut, och det kommer vi inte att göra i det här fallet heller, säger Adam Samara vid Säpos presstjänst.

Polisens skottlossning ska utredas.

Annons