Tullens chockerande upptäckt i suspekta tvättmedelspaketen

Tullens upptäckt i lastbilen – knark i tvättmedelspaketen.

FOTO: Johan Nilsson/TT
När lastbilschauffören körde över Öresundsbron var lasten full av narkotika som låg gömd i tvättmedelspaket.
Nu döms en man till fängelse i åtta år för synnerligen grovt narkotikabrott – men chauffören frias.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nytt brott införs i terroristbrottslagen
0:42

Efter reklamen: Nytt brott införs i terroristbrottslagen

(0:42)

Slå på ljud

Mannen som döms var samma person som tidigt på dagen hämtat några tvättmedelspaket från lastbilen redan i Danmark. Några timmar senare kunde han ses köra omkring i den skånska orten Perstorp för att sedan stanna och börja lasta över fler tvättmedelspaket till sin bil.

Strax därpå slog polisen till, och avslöjade smugglingen.Tvättmedelspaketen, 98 till antalet, innehöll över 20 kilo kokain samt drygt 35 kilo cannabis.

Spanare följe efter mannen från bron

Den svenska tullen fick misstankar om lastbilen redan vid brokontrollen – bland annat för att det vid en undersökning av dess last visade sig att tvättmedelspaketen hade limmats ihop på ett sätt som inte såg maskinellt ut.

En röntgen gjorde även gällande att paketen kunde innehålla något som inte var tvättmedel. Men i stället för att stoppa honom vid det tillfället lät man spanare följa efter.

Chauffören går fri – hävdar att han inte visste

Chauffören har uppgett att han haft i uppdrag att köra lastbilen från Rotterdam till Sverige. Han går dock fri från straff eftersom det enligt rätten inte kan anses vara bevisat att mannen kände till att tvättmedelspaketen som han hämtat upp i Nederländerna faktiskt innehöll narkotika.

Bevisningen mot den andre mannen är mer omfattande. I hans telefon avslöjades krypterade chattar om knarkaffärer, och vid en husrannsakan i hans hem hittades dessutom plastsäckar med 60 kilo tvättmedel samt tomma tvättmedelspaket av samma slag som funnits på lastbilen.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN