Trots Jetline-olyckan: Nöjesparker är säkra

26 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Attraktioner besiktigas varje år. Bilden, med attraktionen Vilda Musen på Gröna Lund, har inget med olyckan att göra. Arkivbild.
Attraktioner på tivolin och nöjesparker besiktigas årligen innan säsongen börjar. Enligt myndigheten Swedac är allvarliga olyckor, likt dödsolyckan på Gröna Lund i helgen, ovanliga.
– Så vitt jag vet är det ganska många år sedan som vi hade en dödsolycka, säger Peter Ågren på Swedac.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Attraktioner på svenska nöjesfält inspekteras varje år av oberoende besiktningsföretag. Och för att få utföra inspektionerna krävs ackreditering av myndigheten Styrelsen för ackreditering och kontroll (Swedac).

Enligt dem är säkerheten på nöjesparker i Sverige god.

– Vi har ingen olycksstatistik men sett till den information vi får från kontrollorgan så skulle jag säga att risken är mycket liten, säger Peter Ågren som är bedömningsledare på Swedac och fortsätter:

– Vi har väldigt få allvarliga olyckor men det är såklart alltid lika olyckligt när det händer något.

"Inga oklarheter"

Swedac bedömer de företag som i sin tur kontrollerar åkattraktionernas säkerhet. I Sverige finns tre företag som är ackrediterade för att kontrollera åkattraktioner.

Enligt Swedac finns det inga oklarheter vare sig kring företaget som utfört kontrollen eller oklarheter vid besiktningen av Jetline.

– Vi har ingen kännedom om att det skulle funnit något i historiken där, säger Peter Ågren.

Annons

30 miljoner åk

Enligt statistik från Svenska Nöjesparksföreningen så genomfördes 30 miljoner åk i Sveriges nöjesparker förra året och det inträffade 14 lindriga incidenter. Skara sommarland ingår inte i statistiken.

– Statistiskt sett är det väldigt säkert, säger Tina Resch som är ordförande för Svenska Nöjesparksföreningen och vice vd för Liseberg.

En lindrig incident kan till exempel vara besökare som trampat snett eller trillar på väg ut ur en attraktion, berättar Tina Resch.

Genomgång dagligen

Utöver de lagstadgade besiktningarna har flera nöjesparker, bland annat Gröna Lund, uppgett att de har egna rutiner för att upprätthålla säkerheten.

– Enligt lag måste alla våra attraktioner besiktigas av oberoende besiktningsmän varje år och det gjordes även i år, före öppningen i våras. Förutom det har vi också interna besiktningar varje halvår, månad och vecka. Sedan går våra tekniker går igenom dem varje dag också innan vi öppnar, sade Annika Troselius, pressansvarig vid Gröna Lund, till TT.

Annons