Tredje dagen med pendelkaos i Stockholm

Tredje dagen med pendelkaos i Stockholm

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm gick under natten mot måndag ut i en vild strejk som ska pågå i tre dagar.

Caisa Rasmussen / TT
Lokförarnas vilda strejk med pendelkaos som följd är inne på sin tredje och sista planerade dag.
Men det är oklart hur lång tid det tar innan pendeltågen kan köras som vanligt igen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter två dagar av inställda avgångar och stora störningar inom Stockholms pendeltågstrafik fortsätter det besvärliga läget för pendlarna när den vilda strejken bland lokförare nu går in på sin tredje och sista planerade dag.

Under måndagen och tisdagen var runt fyra av fem pendeltåg inställda, jämfört med en normal dag – och så ser läget ut även på onsdagen.

– Vi förväntar oss att det är i princip likadant som de tidigare dagarna, säger Henrik Palmér, presstalesperson på SL.

Ersättningsbussar

Enligt SL:s sajt har ersättningsbussar satts in mellan knutpunkter för pendeltågen och tunnelbanan.

Det var natten till måndagen som lokförarna gick ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – som enligt plan ska pågå till och med onsdag klockan 23.59. Bakgrunden till protestaktionen är avvecklingen av tågvärdar, som innebär ensamarbete för förarna.

Ingen förlängd strejk

SL har hittills inte fått några signaler om att strejken blir längre än så, men det är oklart hur snabbt pendeltågstrafiken kan komma i gång.

– Vi hoppas att strejken är över i morgon och under förutsättning att det blir så försöker vi återta den normala trafiken så snart det går, men än så länge så har jag fått besked om att det kommer ta en del tid att få allting på plats igen. Tågen står utspridda i systemet och inte där de ska vara när man startar trafiken, säger Henrik Palmér.

Under tisdagen kom besked från arbetsgivaren MTR att de lokförare som har gått ut i vild strejk stäms på 6  000 kronor var. Något som var väntat, enligt strejkarna, som snart har samlat in 1,5 miljon kronor till strejkkassan.

FRÅN FÖRSTASIDAN