Tre kommuner får böta för brister i säkerheten

Tre kommuner får böta för brister i säkerheten

Sorsele är en av tre kommuner i norra Sverige som får böta miljonbelopp för bristande säkerhetsarbete. Arkivbild.

Sara Grundström/handout/TT
Pajala, Sorsele och Strömsund åker alla på miljonböter för brister som "kan riskera rikets säkerhet", rapporterar SVT. Alla kommuner tänker överklaga.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pajala får en sanktionsavgift på nästan 1,8 miljoner kronor. För Sorsele är beloppet 2 miljoner konor och för Strömsund 1,5 miljoner kronor.

I samtliga fall handlar det om bristande tillämpning av säkerhetsskyddslagen.

– Det kan leda till sårbarheter som i sin tur kan riskera rikets säkerhet, säger Karin Börjesson, avdelningschef på länsstyrelsen i Norrbotten, till SVT.

För två år sedan fick länsstyrelsen i Norrbotten i uppdrag att granska hur lagen efterlevdes i Västerbottens, Norrbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.

Säkerhetsskyddslagen reglerar bland annat anmälningar av säkerhetskänslig verksamhet och när säkerhetsprövningar ska genomföras. Vilka bristerna är i Sorsele och Strömsund är okänt eftersom handlingarna omfattas av sekretess.

Men Pajala uppger i ett pressmeddelande att det handlar om rent administrativa missar:

"Anledningen till att Pajala kommun tilldelats avgiften beror på dokumentation som inte inkommit i utsatt tid. Att det kan leda till allvarliga konsekvenser för Sveriges säkerhet är en tolkning som media valt att göra."

Samtliga kommuner ska överklaga sanktionsavgifterna.

– Det är så klart ett avsevärt stort belopp för en liten kommun som Sorsele, säger tillförordnade kommunchefen Marie Strinnholm till SVT.

FRÅN FÖRSTASIDAN