Tre häktade i omfattande narkotikahärva

Tre häktade i omfattande narkotikahärva

Tre män häktades vid Södertörns tingsrätt under fredagseftermiddagen. Arkivbild.

Andreas Hillergren/TT
Tre män har häktats i en narkotikahärva och ytterligare en man har gripits i Spanien efter en internationell arresteringsorder.

Kvartetten ingår i samma gruppering som misstänks ha smugglat narkotika till Sverige i mycket stor omfattning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tre av männen som är i 35-, 40- och 45-årsåldern greps i tisdags. Under fredagseftermiddagen häktades två av dem på sannolika skäl för synnerligen grovt narkotikabrott, och en av dem på sannolika skäl för grovt narkotikabrott.

– Polisen har under en längre tid bedrivit spaning, och tack vare den kunde man slå till och göra ett antal gripanden, säger åklagare Lars Ågren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det är synnerligen grovt narkotikabrott, då är det väldigt omfattande, säger han.

"En hel del bevisning"

Åklagaren räknar med att kunna väcka åtal mot männen i höst.

– Bevisläget är gott. Det är mycket kvar att göra i utredningen. Som alltid tar man telefoner, datorer och andra saker i beslag, och de ska gås igenom för att se vad man kan hitta. Min uppfattning är att vi har en hel del bevisning redan nu, säger Ågren.

En fjärde man greps i Spanien i tisdags sedan han begärts häktad i sin frånvaro. Mannen har ännu inte lämnats ut till Sverige.

– Häktningsförhandlingen var i tisdags, sedan utfärdades en europeisk arresteringsorder och han kunde gripas kort därefter, säger Ågren.

Åklagaren vill inte gå in närmare på kopplingen mellan Sverige och Spanien.

– Jag vill inte kommentera själva utredningen på det sättet. En misstänkt finns i Spanien och tre finns i Sverige, säger Ågren.

Polisen: Direkt samband

Ytterligare fyra män i 30- och 40-årsåldern greps i slutet av 2022 och början av 2023, och häktades senare för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, enligt åklagaren.

Grupperingen pekas ut för att i stor skala ha fört in narkotika till Sverige och Stockholms län, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna, säger i pressmeddelandet att polisen ser "direkta samband mellan gatuförsäljningen av narkotika, skjutvapenvåld och de internationella smugglingsleden av stora partier narkotika".

FRÅN FÖRSTASIDAN